Novak Đoković – Analiza igre pobednika

djokovic_2450013bNovak

Igra

Podseća me na ribare kada navlače ribice u svoju mrežu. Ili kao Dalmoši sa svićom na osti. Ili kako pauk hvata mušice. Ili bokser nokauter-polako krene da se protivnik otvara i onda počne da melje. Drop šot koji služi sličnoj svrsi, da melje i izmori protivnika. Da nema bazu na kojoj se sve ovo zasniva ne bi ni mogao to da primenjuje. Šta je ta baza?

Telo

Za tenisera, ni previsok, ni prenizak, rezime – idealan. Mišići vretenasto dugački, bez međumasnog tkiva, rezime – idealan. Raspoređenost mišića, idealna. Podlaktica kao Popaj, butni mišići kao biciklista, grudni koš kao plivač a ukupna masa kao ultralajt avion. Elastičnost kao ženske ritmičarke, rezime –  idealan.

Kondicija

Kad već pomenuh bicikliste, stekao je obe vrste kondicije, onu kratku u okviru jednog relija, i onu dugu za peti set bez obzira koliko traje. I Muster treba da mu pozavidi. Kaže Novak da mu vrućina više ne smeta. Pa da, sve je to iz istog kazana izašlo sa dodatkom mentalnog prekidača na kome piše “vruće- hladno”.

Disanje

Ko o čemu, baba o uštipcima! Opet biciklisti. Ranijih godina je Novak imao katastrofalno pogrešno disanje tako da mi je dolazilo da skočim kroz ekran do njega! Sada, to je druga priča sa malim ostacima lošeg. To je veoma važna i specifična stvar-sportsko disanje najbolje izraženo kod pedalista.

Kretanje

Da li ste posmatrali gledaoce stonoteniskog meča koji sede sa boka? Glave lete levo desno kao na kineskom sletu. Kada gledamo teniski meč, pratimo let lopte tako da retko vidimo šta to radi Novak kada ga ne gledamo. Pogledajte, videćete. Trenutna reakcija sa uvodnim poskokom, pravi mungos! Nameštanje na loptu sa ankerisanom stajnom nogom kao krucijalna stvar u tenisu. Oslonac. U okviru kretanja je i namensko proklizavanje. Ekstremna čvrstina skočnog zgloba ili članka kao rezultat skijaškog gena i oca i majke.

Trema

U okviru ove kategorije se krije svašta. Skraćena ruka, pomanjkanje borbenosti, strah od velikog imena preko mreže, zebnja zbog ogromnog uloga koji je u pitanju i još koješta, svašta nešto! Skraćena ruka je u suštini skraćen zamah i još više skraćen izmah što rezultira pomanjkanje kinetičke energije prenešene na loptu. Važnost izmaha je prikrivena, baš zbog kočenja ruke pre udarca.“Pusti ruku”, čućemo često od trenera, pa eto i Novak samom sebi. Prvi set u finalu AO je bio rezultat dve stvari, klizavih patika i straha od istog. Tremaroš, zentara, sve su to izrazi kojima je recimo Ana Ivanović nabijena, dok je to kod Novaka obrnuto, mada, po mom ličnom ukusu, dobiberio bih malko “KasiusKlejovskog” u čorbu.

Udarci

Sa četiri osnovna udarca- servisom, forhendom, bekhendom i volejima, i sa svim ostalim njihovim rođacima kao varijantama, Novak raspolaže izvrsno. Da ga ne bismo preterano hvalili, da se osvrnemo upravo na manjkavosti koji su u suštini resursi. Koliko smo puta uzviknuli gledajući Novakovu igru- “jooooj, što ne priđe mreži”!!!! Izbaci van terena protivnika i sedi pozadi. Dušan Vemić, kao novi član tima upravo radi na tome sa Novakom i već se vide rezultati. Štop voleju se priključuje i zabijeni volej koji nije ranije upražnjavo. Izvrsno za Vimbldon, pa čak i za Rolan Garos. Tod Martin, nemojmo da ga spominjemo, liči mi na Trojanskog konja. Servis koji nije bio na visini zadatka broja jedan, formira se, stabilizuje se, ne prejak ali precizan, nezgodan, nepredvidiv i na kraju efikasan. Smeč kao servisov polubrat stabilizovan. Psssst, nećemo o forhendu i bekhendu da ne kvarimo!

Transformacije

Dolazi mladi novinar do Novaka, mislim da je bio Italijan, da malo proćaskaju u vidu intervjua. Složi Novak ozbiljnu facu i sa velikom pažnjom (kao) sluša ga. Nedugo zatim drmne ga drškom reketa, ne bih baš pisao gde i prsne u smeh. Naravno i Italijan. Zna gde sme a gde ne. Uvodna pričica je kao dopuna za šoumena, šaljivdžiju, imitatora, što bi šatrovci rekli zezator. Ozbiljniji pisci bi možda rekli, razdragani veseli mladić. Kako sklapa u istu ličnost najvećeg zezatora i najfokusiranijeg, najozbilnijeg i najodgovornijeg profesionalca???!!! Neviđena transformacija! I to neviđenom brzinom, neočekivano, kao da ima prekidač pored onog pomenutog “vruće-hladno“, na kome piše: “ozbiljno-neozbiljno”. To je verovatno sakrivena potreba za ono “ozbiljno”, kao balans, odnosno protivteža da se lakše nosi to “ozbiljno”.

Srpski tenis

Postoji u Americi stručni teniski časopis koji isto nosi ime Tenis, samo sa jednim N viška. Cenjeni doajen teniskog pera, Piter Bodo, toliko lepo piše da mislim da je promašio temu pisanja. Beletristika bi mu baš legla. Napisa jednom i ostade živ: “Srbija bez teniske tradicije”! Pa eto, kad smo već kod toga, ne mogu da odolim a da ne spomenem Jelenu Genčić, Acu Simića, Gorana Bubnja, Caleta Nigrinovića, ( učio Vemića), Dragana Savića, Matu Jašovića, Romana i da ne nabrajam dalje koji su zajedno sa njihovim učenicima “krivi” za Srpski Tennis. Pitere, Petre, Pero, Bodo, bode mi oči to što napisa! Rećiće ti naši čitaoci koliko Gren Slem titula imaju momci i devojke rođeni u Serbi-i: Monika Seleš, Danijel Nestorović, Ana Ivanović, Novak Đoković i Jelena Janković, a ako sam nekog zaboravio, i to će ti reći naš čitaoci.

Tim

Svako u okviru svog zanata u timu našeg heroja ubacuje svoje elemente. Shvatajući njihov značaj, nije stedeo ništa po tom pitanju (kao npr. Jelena Janković) već naprotiv, tu je iskazao galantnu izdašnost. Što bi rekli Jevreji, isplativa investicija. Implementiranje svoje struke u jednog pulena je ovo što sada imamo. Kada kažem “imamo”, naš je brate od glave do pete. Zamalo da nam ga ukradu pre 6-7 godina nudeći nekakav pasoš. Danas putuje sa svojim avionom i ne treba mu pasoš, carinici se utrkuju da viknu: “Ooooo, Novak, Serbia”!!

Izgleda da nije više samo naš!

Autor: Dorćolac