Novak u 2012-oj?

ITF ga je proglasio za igračem godine…očekivano a i koga bi drugog. Bugari su ga proglasili za sportistu Balkana, a kandidat je za najboljeg sportistu sveta. Da postoji titula Najbolji u Univerzumu i tu bi se verovatno visoko kotirao. Međutim, period od USO dao je nekakve argumente, nekim stručnjacima, bivšim teniserima i ostalima, da dovode u pitanje Novaka u narednoj sezoni. Koliko su u pravu?

U redu. Postoje oni koji ga ne vole. Novak je ove godine razbio šablon, pokvario idilu u teniskoj vezi između Federera i Nadala. Postoje oni koji bi da se stvari vrate na staro. Ima i onih koji bi da skrenu pažnju na sebe, da kažu nešto bombastično, neočekivano,  “pametno”… Ima doduše i onih koji predviđaju Novakovu dominaciju i u narednoj sezoni. Ko je u pravu?

Ne zna se, naravno, i verovatno će se stvari odvijati negde između ova dva scenarija. Vrlo je izvesno da će Novak teško ponoviti ovakvu sezonu. Sa druge strane, Novak nije pao s neba. Sazrevao je postepeno, logično, penjao se sa jednog nivoa na drugi. Dugo je proveo i na “klupi za rezervne najbolje igrače na svetu”. Prošao je sve faze i može se reći da je njegova pozicija na čvrstim temeljima.

Zato je malo verovatno da će Novak imati problema zbog situacije u kojoj se nalazi. Može imati problema sa formom, može da mu se desi nešto što se dešavalo Nadalu ove godine, da igra dobro, stiže do završnice ali da nalaeti na raspoložene protivnike, koji će svakako imati veliki motiv da mu vrate neke dugove iz ove godine, ali neki veliki mentalni pad…sumnjam.

Imali su njegovi najveći protivnici i ove godine motiv i želju da ga spreče na putu ka titulama, ali nisu uspeli. Nema sumnje da su bili malo iznenađeni i da će ove godine biti spremniji, ali da li će to biti dovoljno? Australian open će nam svakako dati odgovore na neka pitanja. Ako ga Novak po treći put osvoji, nema brige za njega. Ostala bi mu dovoljna zaliha bodova do Vimbldona verovatno, a imao bi Monte Karlo pa i Roland Garos, da ispravi poneki kiks ako se usput desi. Svakako bi ga trijumf u Melburnu ohrabrio i podigao nivo samopouzdanja na ovogodišnji nivo.

Ne bi ga ni loš start sezone previše ugrozio. Jeste, videli smo ove godine da ni prednost od 6000 poena nije nedostižna, ali je teško zamisliti da bi neko mogao da uradi stvari slične onima koje su Novaku ove godine pošle za rukom. Nadal, zbog toga što na betonu jednostavno nikada nije bio dominantan, a na šljaci nema previše mesta za uvećanje bodovnog salda. Federer ipak ima limit svojih godina, zatim veliku psihološko-igračku barijeru, Nadala na šljaci, a sa druge strane i ogroman motiv da osvoji OI. Najavio je učešće i u Dejvis kupu. Puno je to za Federera. Teško da i on sam ima veru da može tako lako da se vrati na prvo mesto, ali bi svakako iskoristio šansu ako bi mu je prva dvojica ukazali, baš kao što je to uradio u završnici ove sezone.

Ne zaboravimo tu na Mareja i Del Potra. Realno je dakle da će Novak zahvaljujući velikoj bodovnoj razlici sastaviti bar godinu dana na prvom mestu ATP liste, ali je isto tako realno, da se najveće titule ipak malo drugačije rasporede. Zbog olimpijade, ovo će biti jedna izuzetno naporna sezona, pa će možda najboljeg na kraju godine odlučivati i kako će ko isplanirati sezonu i kako će rasporediti snage. Novaka su ove godine povukli rezultati i borba za prvo mesto, pa je ostao bez daha za sam finiš.

Moguće je da će se iduće godine više fokusirati na središnji deo sezone, od Pariza do USO. Svakako su mu RG i OI najveći motiv. Bodovna prednost mu daje tu mogućnost i pruža taj komfor da laganije i mirnije uđe u sezonu. Doduše, nije lako izbaciti iz glave sve priče koje će ga pratiti, ali već je on prošao slične situacije. Jednostavno, ne mora svaku titulu da odbrani i da pokušava da ponovi ono što je uradio ove godine. Neka Novak sačuva malo i za kraj sezone, jer će se tu rešavati ko će iduće godine pokupiti ove silne nagrade koje Novak sada dobija. Biće to pravi teniski maraton i nadam se da će prvi kroz cilj opet proći isti čovek, Novak Đoković.