Novak teško do pobede nad Štepanekom

Prvi nosilac na Vimbldonu, Novak Đoković, plasirao se u treće kolo nakon teške pobede nad Radekom Štepanekom. Mogao je Novak da reši meč u tri seta, ali je zakomplikovao meč i do pobede došao rezultatom 6-4, 6-3, 6-7(5), 7-6(5).

novakU prvom setu igralo se egal, gemovi su išli uz servis, a onda je neočekivano na 4-4 Radek stigao do dve brejk šanse. Spasio je Novak to i iskoristio momentum i u narednom gemu brejkom došao do seta.

I u drugom setu igrači su čuvali svoje servise, ali opet je Čeh prvi poklekao i dozvolio brejk u šestom gemu. Tu prednost Novak je, uz male poteškoće, i materijalizovao, a do kraja seta je očuvao prednost za drugi set.

Krenuo je Radek na sve ili ništa, maksimalno menjao ritam poena i krenuo da dobija i duge razmene, koje su bile Novakova prednost do tada. Novak je odbranio brejk loptu u šestom gemu, a set je otišao u taj brejk. Poveo je Čeh 2-0, Novak vezao pet poena i stao pa serijom od pet poena Radek stiže do seta i smanjenja Novakove prednosti.

I u četvrtom setu igralo se sigurno na servisu, a u završnici je Novak opet morao da brani brejk loptu pa se ušlo u taj brejk. Ponovo je Novak imao prednost 5-2, opet je Radek krenuo u seriju, ali samo do 5-5.  Đoković stiže do naredna dva poena, a meč rešava u svoju korist kratkom forhend dijagonalom, nakon potvrde da je lopta kačila liniju nakon Radekovog čelendža.

Obojica smo želeli pobedu. Jesmo prijatelji, često treniramo zajedno. Imao sam 2:0 u setovima i neke brejk šanse u trećem setu, ali svakla čast Štepaneku. Dobro se kreće, koristi ovu podlogu na najbolji način. Uvek želi da zabavi publiku i bilo je zabavno biti deo ovog meča. Sa druge strane, nije trebalo da zakomplikujem ovaj duel. Znam da mi nedostaju mečevi na travi. Znao sam šta da očekujem i od sebe i od njega. On se sjajno kreće na mreži. Bilo je zasta teško, ali drago mi je što sam ostao psihološki miran i što sam pobedio, rekao je Đoković.

Statistički, Novak je imao 18 as udaraca, 54 vinera i samo 24 neiznuđene greške, ali je meč produžio zbog nedovoljne agresivnosti u odlučujućim momentima.

U trećem kolu očekuje ga duel sa upornim Žilom Simonom.