Novak teško, ali slatko

Novak je imao dva slabija servis gema, koja je izgubio, ali koja ga nsiu koštala meča. Prvi jeste prvog seta, ali posle drugog, kada je servirao za drugi set, uspeo je da nastavi dalje kao da se ništa nije dogodilo, nastavio da vrši pritisak na Hjuita i na 6-5, napravio odlučujući brejk, kako za set, tako i za meč, jer posle je sve bilo mnogo lakše, 4-6 7-5 6-1.

Očekivao se lakši meč. Verovatno je većina ljubitelja tenisa, mnogo više problema očekivala juče, nego danas protiv Hjuita. Lejton više ne igra nego što boravi an terenima. Između AO i RG je imao veliku pauzu, ali je očigledno bio motivisan, spreman i ohrabren dobrom igrom u Njuportu i sa dve pobede u prva dva kola. Danas je pronašao sebe iz šampionskih dana, sjajno se kretao, odlično servirao i igrao bez greške sa osnovne linije.

Novak, kao da je bio malo zatečen takvim izdanjem protivnika. Problema ipak nije bilo do 4-4, jer je servis i danas bio odličan. A onda jedna greška, jedan sjajan ritern i napad Hjuita i 00-30. Opet servis, dva asa i gem lopta. Ali tada staje prvi servis, Hjuit izuzetno agresivno i precizno napada drugi, i Novak se ne snalazi u takvoj situaciji. Uspeva da spase dve brejk lopte, ali treću nije.To je definitivno poremetilo Novakovu koncetraciju. Ostaje bez odgovora u narednom gemu i gubi set.

Drugi set, je počeo na gotovo identičan način. Iako je Novak počeo malo agresivnije, jer u nadmudrivanju sa osnovne linije je osvajao sve manje poena, nikako nije uspevao da slomi Hjuita. Ipak u 8. gemu, verovatno najboljem koji je Novak odigrao na Hjuitov servis, konačno počinje da funkcioniše onaj pravi duboki i agresivni Novakov ritern. Novak je u relijima već bio uhvatio pravi ritam, pa smo gledali par fantastičnih poena, koji su svi išli u Novakovu korist.

Brejk je napravljen ali set nije bio gotov. Hjuit je i dalje verovao da može do pobede, sačekao je da Novaku opet stane servis, pa iako je srpski teniser došao do 30-00, uspeva da sjajnim riternima, na sva četiri naredna servisa, od kojih je samo jedan bio prvi, dođe do inicijative i iskoristi malu zbunjenost Novaka takvim razvojem događaja. Ali to je bilo sve što je Hjuit uspeo da uradi do kraja meča. Doduše, lako je osvojio naredni gem, mada je Novak na volšeban način i tu uspeo da stigne do 30-30, ali je zatim napravio laku grešku iz bekenda.

Očigledno bolju igru i bez pada u moralu zbog propuštene šanse, Novak kruniše u 12. gemu i dolazi do seta. Nije Hjuit popustio ni posle takvog razvoja događaja, ali je Novak podigao svoju igru na takav nivou da vremešni Australijanac nije mogao da prati takav ritam. Bez greešaka, uz mnogo agresivnije i preciznije udarce, bilo je samo pitanje kada će meč prelomiti u svoju korist. To se desilo već u 4. gemu i posle 4-1 za Novaka i Hjuit konačno pada, takoda je do kraja ostala samo formalnost.

Iako je neočekivano imao puno problema u ovom meču, Novak može da bude izuzetno zadovoljan svojom reakcijom i držanjem, kada je protivnik imao prednost, a posebno još jednim sjajnim izdanjem, kada je servis u pitanju. 16 asova i odličan procenat kao i realizacija prvog servisa. Sledi najvažniji meč, jer će odlučivati o tome ko će se boriti za medalju a ko će ostati na korak od nje. Protivnik je prema očekivanjima, i pored teških i napornih mečeva, Conga, koji je danas ipak imao nešto lakši posao protiv Felicijana Lopeza, 7-6 6-4.