Šangaj: Novak riternom do pobede

Svakako da se ne mogu zanemariti ni ostali elementi u Novakovoj igri, ali ritern je trebalo da bude i bio je Novakovo glavno oružje protiv servera kakav je Has. Činjenica da je Novak Hasu oduzeo pet servis gemova, sve govori. Na kraju 6-3 6-3.

I Novak je izgubio svoja dva servis gema, oba u drugom setu. Prvi je bio kao prepisan iz prethodna dva meča, jedan brejk negde u prvoj polovini seta i sigurno zadržavanje prednosti. U drugom je ipak bilo nešto drugačije, jer je Novak imao mali pad u igri u drugom gemu i sa par grešaka, dozvolio Hasu da dođe do prve brejk lopte i brejka.

To kao da je razljutilo Novaka, sjajnim riternom dolazi do igre u svakom poenu na Hasov servis, iako je Nemac odlično servirao, a zatim jakim tempom do vinera ili grešaka protivnika. Bez izgubljenog poena Novak je vratio brejk a kada je u sledećem gemu sa četiri vezana poena uspeo da se izvuče iz potencijalno nezgodnih 00-30, jasno je bilo da će meč biti brzo gotov.

To je očigledno bilo jasno i Hasu, kome je vidno splasnuo entuzijazam, pa je Novak očas posla stigao do meč lopte na 5-2. U tim trenucima Novak kao da je isključio motore i pokušao na ler da prođe kroz cilj, što mu nije uspelo jer je duplom greškom ispustio prvu meč loptu, drugu greškom iz bekenda, a onda je jedan slajs bekend poslao u aut, na brejk loptu za Hasa.

Sve propušteno, Novak je nadoknadio na sledeći Hasov gem, kada je imao tri vezane lopte za meč, a iskoristio je poslednju. Sve u svemu, nešto više grešaka u Novakovoj igri u pojedinim delovima meča, pre svega kao posledica želje da se agresivnim i rizičnim udarcima otera protivnik što dalje od osnovne linije, ili napravi viner. Novak je tako morao da igra jer je Has odlično kontrolisao poene, kada je uspevao da nametne ritam.

Slično će Novak morati da igra i protiv Tomaša Berdiha, koji je danas u dva seta savladao Congu. Novak naravno zna kako treba igrati protiv Čeha, jer ga je do sada devet puta pobeđivao, uz onaj jedini poraz na Vimbldonu. Meč je na programu u subotu, ne pre 10:30h.