Novak proradio u petom setu

Novak Đoković se plasirao u svoje 27. uzastopno četvrtfinale Gren slem turnira, posle teške borbe u pet setova. Posle više od četiri i po sata igre Novak je bio bolji od Žila Simona 6-3 6-7(1) 6-4 4-6 6-3.

137634019056a48ec0f2d1d073123303_640Novak je nastavio sa sličnom igrom kakvu je prikazivao u poslednja dva seta, meča sa Sepijem. Nervozno i nesigurno, sa puno grešaka iz svog pouzdanijeg udarca, bekhenda. Doduše, i Simon mu je uzvraćao istom merom, pa je Novak brzo stigao do prednosti od 3-1.

Ni rani brejk, nije mnogo opustio Novaka, pa se Simon Novakovim greškama odmah vratio u set, a u nastavku seta je viđena velika borba na Novakov servis. Prvo je na 3-3, Simon propustio nekoliko prilika za brejk u gemu koji je trajao oko 15 minuta, a sličan scenario je viđen i u sledećem Novakovom servis gemu, kada je servirao za set. Srećom po Novaka, Simon svoje šanse nije iskoristio, a on jeste drugu, u gemu koji se igrao na 4-3.

Ni dobijen set, nije previše promenio sliku na terenu. Novak je pokušavao da bude agresivan, ali su se takvi pokušaji prečesto završavali greškama. U tom delu igre servis ga je dobro služio, pa je Simon stalno bio pod pritiskom. Čak 11 brejk prilika Novak je propustio u tom delu igre, što greškama, što neodlučnošću. Danak propuštenim šansama Novak je platio u taj brejku, koji je izgubio ubedljivo sa 7-1.

Izgubljeni set nije mnogo uzdrmao Novaka. Konsolidovao se i brzo stigao do 3-0 a onda je opet usledio neobjašnjiv pad. Simon se vraća, izjednačuje na 3-3, zatim 4-4, da bi Novak nekako stigao do 5-4. Tada je izvršio pritisak na protivnika i na kraju dočekao grešku Francuza na set lopti, za vođstvo u setovima.

Ni to nije značilo da je Novak prelomio meč. Desilo se upravo obrnuto. Simon podiže nivo svoje igre, dok Novak biva sve bleđi, i po izrazu lica i po igri. Ipak, odolevao je nekako, servis ga je povremeno izvlačio iz problema, ali je na kraju popustio i Simon stiže do brejka i servisa za izjednačenje u setovima. Tada smo konačno počeli da viđamo neke Novakove reakcije, veću odlučnost, koja mu umalo nije donela izjednačenje u setu. Ipak, Novak propušta jedinu brejk loptu u setu i meč odlazi u peti set.

U petom setu smo videli najbolje Novakovo izdanje. Bilo je još grešaka, ali više kao posledica agresivne igre i sjajne odbrane Simona. Generalno, to je bio najlepši period igre za gledanje, bilo je neverovatnih poena a Novak je brzo stigao do 5-1 i servisa za meč. Uporni Simon nije dozvolio da se meč tu završi. Vratio je jedan brejk i odservirao za 5-3.

Tada se Novak sabrao, odservirao četiri neodbranjiva servisa za redom i stavio tačku na meč. Taj peti set daje nadu, da će Novak u narednom meču biti onaj stari, jer će ga u četvrtfinalu čekati Kei Nišikori, koji je sjajnom igrom razbio Congu u tri seta. Uostalom, kako je Novak igrao, najbolje pokazuje statistika meča:

CZeP-0vUUAAoPDi