Novak ponovo bolji od Berdiha

b_djokovic_09_88Mnogo lakše nego prethodni meč, Novak je po 12. put savladao Tomaša Berdiha i plasirao se u svoje jedanaesto uzastopno polufinale GS turnira, 6-1 4-6 6-1 6-4.

Zanimljivo je da je Novak i u prethodnom međusobnom meču na AO, koji je takođe igran u četvrtfinalu 2011. godine, dobio dva seta sa po 6-1. Tada nije izgubio nijedan, a ne bi verovatno ni danas, da je bilo samo malo koncetracije i sreće.

Novak je jedini ozbiljniji pad imao baš na početku drugog seta. Verovatno je početna tenzija pala, noge još umorne od prethodnog meča su stale, a Berdih je krenuo na sve ili ništa. To se sve sklopilo u jedan neprijatan period po Novaka, kada je u nekoliko svojih gemova spašavao brejk lopte, ali što je važnije, u prvom je i pretrpeo brejk.

Ipak, moglo je biti drugačije, da je Novak gomilu sitnih prilika iskoristio, a bilo je 30-30 u gotovo svakom gemu na servis Berdiha. Malo sreća, malo protivnik, pa se na kraju stiglo do odlučujućeg gema na servis Berdiha. Novak je u međuvremenu zaigrao mnogo agresivnije i kada je došao do 15-40, svi su već verovatno videli preokret.

Na žalost, Novak je bio pasivan u jednom poenu, a u drugom je Berdih odlično reagovao. Slično je bilo i na naredne dve brejk lopte, pa je set ipak otišao na Berdihovu stranu. To je na sreću bilo sve što je Čeh uspeo da uradi. Sledi možda najboljih set i po za Novaka na AO. Raspucao se, servirao sjajno, i za nešto više od pola sata stigao do seta i odlučujućih 3-1 u četvrtom.

Do kraja meča, Novak je malo pao u ritmu na servis Berdiha, pogotovu kod riterna, ali je zato bio ubedljiv na sopstveni servis, osim u poslednjem, kada je uz par grešaka, nepotrebno dozvolio da se gem produži. Ipak, sve je prošlo bez brejk lopte i komplikacija.

Kako je Novak igrao ovoga puta najbolje pokazuje statistika. 47 vinera uz samo 25 grešaka, pokazuje da je Novak bio agresivan u većem delu meča, što često nije njegova karakteristika protiv Čeha. Tako je sprečavao da se Berdih razmahne, osim početkom pomenutog seta koji je izgubio. Uz to visoki procenti osvojenih poena na prvi i drugi servis uz deset asova, pa je jedino ispod polovičan procenat iskorišćenih brejk lopti, nešto slabiji deo te statistike.

Sledi David Ferer, Novakov česti protivnik na GS četvrtfinalima i polufinalima na betonu, ali od koga je u tim mečevima izgubio samo jedan set, onaj prvi vetroviti prošle godine u Njujorku. Novak je dobio 11, izgubio 5 mečeva protiv Davida, koji je danas posle skoro četiri sata borbe savladao Alamagra u pet setova.