Novak osvojio Pariz!

Novak Đoković pobednik je Mastersa u Parizu, nakon što je u finalnom meču savladao branioca titule, Davida Ferera, dva puta po 7-5.

Novak Đoković Pariz 2013Veliki deo setova Ferer je bio bolji igrač, koji je imao u oba seta i prednost brejka i servirao za oba, ali je Novak pokazao šta razdvaja dobre i odlične igrače i u serijama je osvajao tada gemove i setove.

Brejkom u petom gemu, Ferer je stigao do prednosti, nakon što je vinerom iz drop šota okončao razmenu od preko 30 udaraca. Odmah je Novak imao šansu za ribrejk, ali je nije iskoristio, pa se igralo gem za gem do desetog gema. Fereru je zadrhtala ruka, dupla servis greška i loši bekendi su ga koštali tog gema, a onda je Novak uzeo svoj servis, tako da je Španac došao u situaciju da dva gema posle servisa za set, servira za ostanak u istom. Novak je osvojio tada 12 od poslednjih 13 poena, a ništa mu Ferer nije mogao ni u narednom gemu, pa je Novak još jednim brejkom stigao do seta, nakon dvanaest gemova.

Nije Đoković preneo momentum koji je imao u drugi set, jer je u uvodnom gemu pretrpeo brejk, koji je Ferer čuvao sve do desetog gema, kada je servirao da odvede meč u treći set. I još jednom mu je ruka zadrhtala, Novak se branio i pustio Ferera da greši, a Španac nije mogao da se sastavi ni u narednom gemu pa je početak dvanaestog gema označio da servira za ostanak u meču. Ponovo je Ferer pokazao šta mu fali, a to je psiha šampiona, dok je Novak još jednim brejkom i serijom od četiri gema stigao do pobede i titule.

Ovo je Novaku bila 6. titula u sezoni, nakon Australian Open-a, Dubaija, Monte Karla, Pekinga i Šangaja, 16. Masters u karijeri i jubilarna 200. pobeda na Mastersu, a 40. titula ukupno. Đoković se nalazi u seriji od 17 uzastopnih pobeda, a taj niz će pokušati da nastavi u Londonu, gde će već u utorak veče igrati protiv Rodžera Federera, na startu završnog Mastersa. Ovim trijumfom, Novak je sačuvao i šansu da godinu završi kao prvi igrač sveta, ali to dosta zavisi i od Rafaela Nadala. Ukoliko Rafa ostvari dva trijumfa u grupnoj fazi Londona (u grupi sa Fererom, Berdihom i Vavrinkom), to će mu biti dovoljno da godinu završi kao broj 1.

Đokovićeva 16. titula na turnirima Masters serije dovela ga je na samo jednu zaostatka od Andrea Agasija, trećeplasiranog na večnoj listi. Lista osvajača Masters turnira izgleda ovako:
Nadal – 26
Federer – 21
Agasi – 17
Novak – 16
Sampras – 11
Mari – 9
Muster – 8
Čang – 7
Beker, Kurijer, Kirten, Rios, Rodik, Safin – po 5