Novak izjednačio protiv Conge

Ni Conga više nije teniser koji može da se pohvali da ima pozitivan skor protiv Novaka. Novak je imao više živaca u odlučujućim trenucima prvog seta, da bi u drugom odigrao šampiuonski i došao do brze pobede 7-5 6-1.

Očigledno da su prethodni meč i pritisak sa kojim se Novak svakodnevno susreće, doprineli da se prvi set ne završi onako kako je počeo. A počeo je sa 3-0 za Novaka, koji je mirnom igrom iskoristio neočekivano pasivnu igru Conge, koji je doduše pri svakom pokušaju agresivnosti dosta grešio.

Usledila je serija od tri uzastopna brejka, gde je Novak sam bio kriv, zašto drugi brejk nije obezbedio i poveo sa 5-2. Novak se jednoatavno ni pored prednosti, nije osećao dovoljno opušteno, pa se zato nije usudio da odigra dovoljno agresivno i da bolje koristi izglednije situacije. Ipak, pronašao je način, da konsoliduje servis, mada je možda i najbitniji trenutak u meču bio na 5-5, kada se susreo sa brejk loptom. To kao da je resetovalo Novaka, odigrao je tri odlična poena a onda brzo, sjajnim riternima stigao do set lopte. Sve tri je Conga spasao sjajnim servisom, ali četvrtu, do koje je Novak došao sjajnim pasing šotom, nije. Odservirao je duplu grešku.

I to se pokazalo kao presudni momenat u meču. U drugom setu, Conga se nervirao a Novak dominirao. Jeste da mu je protivnik pomogao nekim greškama, ali je Novak odigrao taj set gotovo bez greške. Tačnije u celom setu je napravio samo tri, dok je uspeo da napravi 8 vinera pa mu je ukupan odnos pozitivan, 21-15.

Ova pobeda, bez obzira na neke loše periode u središnici prvog seta, sigurno će pomoći Novaku, ne toliko da nađe formu, koliko da vrati samopouzdanje. Novak je očigledno fizički spreman, a i udarci su tu, tako da ostaje da se mentalno vrati na pobednički nivo, što izgleda mnogo verovatnije posle ovog meča. A biće mu potrebno, jer u narednom kolu najverovatnije ga čeka motivisani Federer, ako Sepi uz pomoć publike ne napravi novo iznenađenje.