Novak izgubio set

Kada je Novak poveo sa 2-0 i 3-0 u trećem setu, verovatno niko, pa ni sam Hjuit, nije verovao da će meč otići u četverti set. Nije verovatno ni Novak, malo se opustio, malo zabrljao ali na kraju sve ispravio, 6-1 6-3 4-6 6-3.

Iako je Novak imao ubedljivo vođstvo, dva pretpljena brejka i problemi koje je imao sa ubacivanjem prvog servisa u drugom setu, držali su Hjuita koliko-toliko u meču. Novak u tom preiodu nije mnogo grešio, ali je neke greške pravio kada ne treba, kada je Hjuit pretio na Novakov servis. Ritern je praktično bio jedino oružje koje je imao Hjuit a da je moglo da poremeti Novakovu rutinu pobeđivanja. To i borbenost.

Ipak, Novak uz svoju dobru igru i podosta Hjuitovih grešaka i relativno lošeg servisa, Novak je došao na domak rutinske pobede a onda su se pojavile ptice. Glupo je prirpisivati zasluge događaju zbog kojeg je pauza između dva gema bila veća nego što je predviđeno, ali tako se nekako pogodilo. Hjuit je je delovao pomalo umorano posle tri gema u trećem setu, pogotovu drugog u kojem se vodila velika borba za brejk. A onda, posle pauze, Novak na Hjuitov servis nonšalantno odigrava dva poena. Hjuit lako dolazi do gema, mada je izgledalo da neće biti tako, da bi uiz veliku Novakovu pomoć vraća brejk. Od tog trenutka, Hjuit počinje da se kreće i igra kao da je meč tek poečeo. Novak ređa greške i brzo dolazi do 4-5 i Hjuita koji servira za set.

Onda je mao i sreća okrenula Novaku leđa. Neke lopte posle Novakovih riterna Hjuit jedva prebacuje preko mreže ali i Novak greši, taman toliko, da ne uspeva da napravi brejk. Nekeko Hjuit dolazi do seta. U trećem, Novak kreće sigurnije sa servisom. Dobija svoj prvi servis gem, a u drugom vodi sa 40-00. I opet scenario sa kraja trećeg seta, i Hjuit dolazi do brejk lopte. Novak ipak spašava stvar, uz jedan dobar poen i dva asa.

I to je uglavnom bilo sve od uzbuđenja za ovaj meč. Greškama Hjuita uglavnom, Novak dolazi do brejka a onda odigrava verovatno i dva najbolja servis gema, čisto da pokaže kako je to trebalo da izgleda u trećem setu.

Novaku je svakako trebao jedan teži meč, u kojme će malo osetiti igru i probleme sa kojima će se eventualno sresti u nastavku turnira. Teško da ovakav razvoj situacije može Novaka zabrinuti, a ne bi trebalo i njegove navijače, jer je Novak i na poslednja četiri gren slema gubio najmanje po jedan set. Današnje Novakova igra je imala povremenih slabosti. Nedostajalo je malo odlučnosti i agresivnosti u nekim poenima, slabiji procenat servisa u jednom delu meča i lošija igra u nekim bitnim trenucima. Ipak četvrti set je uspeo da mirno privede kraju a poslednja dva gema kada je servirao je odigrao na najvišemm mogućem nivou, čisto da pokaže da je sve bio trenutak slabosti i opuštanja.

Sledi Ferer, čovek od koga je gubio, ali protiv koga je dobijao one najbitnije mečeve. Na gren slem turnirima i finalima pa i polufinalima. U Melburnu su igrali jedan meč, u četvrtfinalu pred Novakovo prvo osvajanje AO, gde je Novak bio više nego ubedljiv. Nema razloga da i ovog puta ne bude tako.