Novak i Federer, 26. put

Gotovo svaki meč koji igraju Novak i Federer, ima veliki značaj i za mnoge od njih smo govorili da su istorijski, naravno uz dozu našeg neverovatnog osećaja za preterivanje. Nije ni čudo, s obzirom na rivalstvo između njih dvojice i činjenicu da su sem prva četiri, svi ostali mečevi igrani u samim završnicama turnira, polufinalima i finalima. Ništa manje, a može da se pokaže i najviše, značajan je današnji  meč polufinala Roland Garosa 2012.

Kada se u pomoć pozove statistika, ona će nam reći da je Federer pobedio 14 puta a Novak 11, u zvaničnim mečevima, mada onaj ko voli može da doda i novogodišnju pobedu Novaka na egzibiciji u Abu Dabiju. Mogu se čak odbaciti Federerove dve pobede iz 2006. godine, kada se Novak tek probijao u veliko društvo, ali ne bi trebalo, jer upravo taj prvi meč, u Monte Karlu, odredio je njihovo buduće rivalstvo. Federer je već tada osetio da će mu Novak biti više od običnog protivnika u budućnosti, a što se Novaka tiče, Federer je motiv sam po sebi.

Novak je tada oduzeo set Federeru, a zanimljivo je da su se samo pet puta sastajali na šljaci i da Federer vodi sa 3-2. Možda će neko u pomoć pozvati teorije zavere, ali činjenica je da je žreb bio glavni razlog za to. Kada su značajni mečevi u pitanju, pored pomenutog prvog, prvi sledeći je bio onaj u Montrealu 2007. zbog prve pobede nad Federerom ali i činjenice da je pobedio tri prva tenisera sa ATP liste jednog za drugim. Odmah za njim ide finale USO iste godine, kao prvo finale GS, pa polufinale AO 2008. posle kojeg  je Novak osvojio prvi GS i polufinale USO prošle godine, bez kojeg ne bi bilo ni prve titule u Njujorku.

Naravno, polufinale prošlogodišnjeg Roland Garosa ima istu težinu. Turnir u Parizu je svakako za Novaka veoma značajan, jer je tu prvi put skrenuo pažnju na sebe, kada se 2006. plasirao u četvrtfinale, ali je eto do kraja ostao njegov najneuspešniji turnir. Prošle godine, Novak je imao sve da pobedi Federera, a verovatno i Nadala u finalu i time bi već obezbedio najviše mesto u istoriji tenisa, rekord u pobedama i pravi Gren Slem.

Nije, najverovatnije zbog toga što je podlegao pritisku i što je naspram sebe imao izuzetno motivisanog Federera, sa sve pretećim prstom na kraju meča. Novak tada nije uspeo ono što mu je pošlo za rukom dva meseca kasnije, da se uspešno vrati posle 2-0. Doduše, nije ni trebalo da bude toliko. Prvi set nijedan od igrača nisu odigrali savršeno, ali je Novak prvi imao 4-2 i na 5-5 dve brejk lopte pa i set loptu na servis protivnika u taj brejku. U tom prvom setu nismo videli ono što je Novaka krasilo u tom periodu prošle godine, a takođe je popustio kada je servirao za izjednačenje  u četvrtom setu. Onda je usledio još jedan loš taj brejk i propuštena je velika prilika.

Kada se pogleda forma Novaka i Federera do ovog meča, može se reći da obojica deluju nešto slabije nego prošle godine. Kod Federera se to vidi po izgubljenim setovima, jer on kada dobija to uvek izgleda nadmoćno, ali se to vidi i po nemoći i nervozi koju je pokazao u prva dva seta protiv Del Potra. Tu se pomaljao stari Federer iz mlađih dana pre nego što je za sebe uzeo drugu ulogu, ulogu najboljeg, najelegantnijeg ……

I kod Novaka je jasno da forma ali pre svega mentalna čvrstina nisu kao nekada. Jedno drugo vuče, ali je ono što najviše štrči i brine, broj propuštenih prilika za brejk i uopšte igra u bitnim momentima. Protiv Federera u Rimu, recimo, kao i protiv Conge pre dva dana, Novak je igrao dva sjajna prva seta, i tako počinjao drugi, a onda propuštao priliku da mirno dovrši taj period igre, pre svega svojim greškama. U onom prvom je ipak dobio set, protiv Conge nije.

Znači biće to možda i najnervozniji i najnapetiji meč između njih dvojice, jer svaki ima veliki ulog. Federer je prošle godine imao lagodniju situaciju. Mnogo motiva ali ne previše da izgubi, jer nije imao velike šanse da se vrati na prvo mesto. Sada su te šanse realne i čak lako ostvarljive, pa sve i da izgubi u finalu. To bi mu pošlo za rukom već osvajanjem Vimbldona. Izgleda ipak, da Federer oseća pritisak čestih poraza od Novaka u poslednje dve godine, pa će mu jedina nada biti baš ta jedina pobeda i to polufinale RG. Ipak, posle toga je usledio onaj težak poraz u Njujorku, pa ono razbijanje u Abu Dabiju i prilična nemoć u Rimu.

Izgleda da ključ pobede leži u hladnoj glavi. Tu je Novak možda u prednosti, jer i pored pritiska, njegova igra može više da odgovori na takvu situaciju. Novak, bar tako deluje, može duže da drži pritisak na Federeru i čeka da ovaj izgubi strpljenje i krene u rizične udarce, koji često u ovakvim situacijama, odu tamo gde teniseri ne žele. Zavisiće puno i od servisa, naravno i riterna ali i i od toga ko bolje uđe u meč i osvoji prvi set. Zanimljivo je da Novak nikada nije izgubio meč, ako je počeo sa setom viška, što se kod Federera dešavalo.

Svakako da će pored tog psihološkog rata i taktičkog naravno, negde između ići i sjajne razmene udaraca, atraktivni poeni, pa nema razloga da to ne bude meč za uživanje. Uživajte.