Novak furiozno u osminu finala

244d06c6326b5bb3e44398dbdb54c17bNajbolji svetski teniser slavio je u trećem kolu  protiv Žeremija Šardija sa 6:3, 6:2, 6:2 posle 86 minuta igre. Odigrao je skoro savršen meč i plasirao se u osminu finala ovogodišnjeg Vimbldona.

Koliko je Đoković bio dobar na ovom meču najbolje pokazuje podatak da je prvu neiznuđenu grešku zabeležio tek posle sat i 16 minuta igre u trećem setu i to napravivši dvostruku servis grešku!

Novak je na kraju imao 38 vinera i samo 3 neiznuđene greške, dok je Šardi pored 18 direktno osvojenih poena zabeležio i 16 grešaka.

Skoro savršen je bio i Đokovićev servis, ali i ritern. U prva dva seta izgubio je samo po jedan poen na svoj servis, a servise rivala koji su išli preko 200 kilometara na sat vraćao je kao od šale potvrdivši da je verovatno najbolji riterner u istoriji ovog sporta.

U narednom kolu Đokovića čeka sigurno mnogo teži posao pošto će mu rival biti iskusni Tomi Has koji je u četiri seta pobedio Španca Felisijana Lopeza.

Đoković je odlično počeo duel sa Francuzom. Dobio je uvodni gem bez izgubljenog poena, a zatim je već u drugom gemu stigao do prve brejk šanse. Šardi je spasao as udarcem i uspeo je da izjednači na 1:1.

Servis najboljeg svetskog tenisera na počeku je skoro savršeno funkcionisao. Od prvih 13 poena na svoj servis Đoković je dobio čak 12, pa je bez problema održavao prednost. Do nove brejk šanse stigao je u šestom gemu nakon fantastičnog loba iz trka, ali Šardi se ponovo izvukao i izjednačio je na 3:3.

Francuski teniser nije mogao doveka da se provlači i konačno je kažnjen u osmom gemu. Novak je prethodno dobio ponovo svoj gem bez izgubljenog poena, a zatim je stigao do tri vezane brejk prilike i drugu je fantastičnom pasingom iz bekhenda pretvorio u 5:3. Đoković je posle devetog gema i okončao prvi set, a prosto neverovatno je da je od 21 poena osvojio 20 na svoj servis!

Početkom drugog seta Đoković je zaigrao još bolje. Nastavio je sa fantastičnim servisima, a već u trećem gemu je napravio još jedan brejk. Nakon nekoliko nestvarnih riterna u petom gemu srpski teniser stigao je do tri vezane brejk šanse. Šardi je te tri i još dve nakon toga spasao odličnim servisima, ali Đoković je igrao previše dobro, izborio se i za šestu brejk loptu koju je iskoristio za velikih 4:1.

Do kraja seta Đoković je lako dobio oba svoja servis gema, a neki statistički podaci bili su potpuno neverovatni. I u drugom setu Novak je izgubio samo jedan poen na svoj servis, a u prva dva seta nije napravio nijednu neiznuđenu grešku!

U trećem setu svi su više pratili Novakovu statistiku nego rezultat na semaforu. Đoković je nastavio da dominira, a prvu neiznuđenu grešku na meču napravio je prvi vođstvu od 4:1 posle sat i 16 minuta duplom servis greškom! To mu međutim nije smetalo da dobije taj i još jedan servis gem i znatno lakše nego što se očekivalo obezbedi prolaz u osminu finala.

Izvor; B92