Novak Đoković šesti put osvojio Australijan open

Novak Đoković je uspeo da stigne do šeste titule u Melburnu, ukupno 11 na gren slem turnirima. Mari nikada nije osvojio Australijan Open a mnogo puta je bio baš blizu. Igrao je pet  finala i jedno polufinale. Četiri puta je u borbi za titulu poražen od Novaka a jednom od Rodžera Federera. Novak je uspeo da se izjednači sa legendama kakve su Rod Lejver i Bjern Borg po broju osvojenih gren slem titula. U velikom finalu, Novak je slavio sa 3-0 posle sjajnog meča, po setovima 6-1, 7-5, 7-6. Takođe, srpski igrač izjednačio se sa Andreom Agasijem na drugom mestu večne liste sa 46 trofeja na tvrdim podlogama – ispred je samo Federer koji ima 60. 

Dobro je počelo prvi teniser sveta ovaj finalni meč. Đoković je poveo sa 1-0, a pri tome je spasio i jednu brejk loptu. Nedugo zatim bilo je još bolje, Đoković je napravio brejk. Čuvao je Novak svoj servis. Poveo je sa 3-0 i bio je jako blizu osvajanja prvog seta. Sačuvao je svoj servis pa je na semaforu pisalo 5-0. Britanac je delovao nemoćno, a Ameli Morezmo zabrinuto na tribinama. Mari je osvojio gem na svoj servis i spasio čast u prvom setu. Pomoći naravno nije bilo, Đoković je dobio prvi set sa 6-1. djolePoveo je Mari na startu drugog seta na svoj servis sa 1-0, ali vrlo brzo je na semaforu pisalo 1-1. Usledio je treći gem. Trajao je 12 minuta. Novak je imao tri brejk prilike ali ne i dovoljno sreće da stigne do njega. Bio je ovo period meča koji donosi sve ono najlepše što tenis može da donese. Nole je lako stigao do izjednačenja. Usledio je rat nerava. Prvi je do brejk lopte stigao Đoković u sedmom gemu (4-3). Mari je uzvratio. Uspeo je da stigne do brejk lopte, Nole je tražio proveru, ali je lopta zakačila liniju. Rat je nastavljen u devetom gemu. Novak je imao dve brejk loptea ali  ih nije iskoristio. Britanac uspeva da povede sa 5-4. Novak je uspeo da ostane u drugom setu za 5-5. Od 0-40, Novak je stigao do brejka i prilike da povede sa 2-0. Napravio je Novak dve duple servis greške, dozvolio je Mariju priliku za brejk, ali zatim pokazao snagu i dobio ovaj period igre sa 7-5.

Prvi teniser sveta je u nastavku meča odmah napravio brejk, a zatim bez izgubjenog poena poveo sa 2-0. Mari je odlučio da se ne preda. Dobio je gem na svoj servis (2-1), a onda je imao brejk prliku ali je Novak sjajnim servisima stigao do 3-1. Uporni Britanac uspeva da vrati brejk i izjednači na 3-3. Sačuvao je svoj servis i poveo sa 4-3. Međutim, vrlo brzo je uslegio ogovor prvog na svetu (4-4). Mari je kao i u drugom setu poveo sa 5-4, uspevao je Đoković da dobija svoje servis gemove pa su teniseri ušli u taj-brejk. Veoma ubedljivo sa 7-3 dobija srpski teniser ovaj deo meča i počinje da slavi novu titulu u Australiji.

Ovo je bio 31. međusobni duel dvojice tenisera, Novak sada vodi 22-9 u pobedama i produžio je seriju na 11 trijumfa u poslednjih 12 susreta. Endi je upisao i jedan negativni rekord – postao je prvi teniser sa pet poraza u finalima jednog gren slema. Na kraju, Novak je završio sa 31 vinerom i 41 neiznuđenom greškom, dok je britanski teniser imao skor 40-65.