Novak Đoković šampion Rolan Garosa!

Konačno, srpski teniser Novak Đoković podigao je jedini preostali Gren Slem koji mu je nedostajao u karijeri. Osvajanjem Otvorenog prvenstva Francuske postigao je ono što je malo kome u istoriji tenisa. Osvojio je sva četiri Gren Slema u nizu!

NOVAK-GS

U finalu Novak Đoković je savladao svog trenutno najvećeg rivala, Endija Marija iz Velike Britanije. Baš kao i na Otvorenom prvenstvu Australije, i u Francuskoj su u finalu igrali prvi protiv drugog nosioca. Na sreću srpskih navijača, prvi nosilac je oba puta trijumfovao.

Meč za titulu trajao je nešto više od tri sata a igralo se četiri seta. Rezultat je bio 3-6, 6-1, 6-2, 6-4 za srpskog tenisera.

Prvi set je odlično počeo za najboljeg tenisera sveta, pošto je bez problema oduzeo servis protivniku. Medjutim, Novak je istom lakoćom  izgubio svoj prvi servis. Onda je Mari ušao u seriju. Bez izgubljenog poena je dobio svoj servis, a zatim i dosta lako oduzeo servis Đokoviću. Mari je nastavio dobro da servira, tako da je poveo sa 4-1.  Do kraja seta obojica su bili sigurni na svoj servis. Izuzetak je bio servis Marija  pri vodjstvu 4-2 koji je ipak dobio posle velike borbe. Prvi set je tako dobio Škot, ali je jedna problematična odluka Francuskog sudije, na štetu Novaka iznervirala posmatrače,  koji su i onako od samog početka većinom navijali za Novaka. Od tog momenta su Novakovi navijači postali još glasniji i nisu prestali da mu pružaju podršku do kraja meča.

Drugi i treći set protekli su potpuno u znaku srpskog tenisera. Sam podatak da je Đoković napravio 24 vinera, uz 16 grešaka, a Mari 6 vinera uz 17 grešaka govori koliko je Novak diktirao igru i bio dominantan.

U četvrtom setu Novak je nastavio u istom ritmu. Došao je do 5-2 i u poziciju da odservira za titulu. U tom trenutku, ponovo su nervi proradili i naredna dva gema praktično prepušta Britancu. Ipak, u sledećem servisu za meč, nakon dve neiskorišćene meč lopte, koristi treću i osvaja set i meč i jedini Gen Slem trofej koji mu je nedostajao.

Photo by Julian Finney/Getty Images

Pored popune kolekcije, ova titula je Novaku donela još mnogo toga, mesto u istoriji i nekoliko srušenih rekorda. Novak Đoković je, ukupno treći, a u open eri drugi teniser koji je osvoji sva četiri turnira iz serije Gren Slem za redom. Poslednji put je to uspelo legendarnom Rodu Lejveru daleke 1969. godine. S tim što je Novak jedini koji je osvojio sva četiri, a da su pridom igrani na tri različite podloge – do 70-ih godina i USO i AO igrani su na travi. Takođe, jedini je teniser koji je u nizu slavio u 28 mečeva na GS takmičenjima, jer su u vreme Lejvera žrebovi bili manji.

Ukupno, ovo je bilo Novakovo 91. ATP finale i 65. titula, a 20. finale na GS turnirima i 12. GS trofej. Ove sezone igrao je 6 finala, a samo jednom nije izašao kao pobednik.