Novak bez titule

Prvi put od 2003. godine,  ATP ima ćetiri različita Gren Slem šampiona. Endi Mari osvojio je svoju prvu GS titulu u karijeri, iz petog pokušaja, pobedom nad Novakom Đokovićem u pet setova, 7-6 7-5 2-6 3-6 6-2!

Nije lako dobiti meč, kada posle dva i po sata mučenja, igrač ima dva seta manjka. Novaku se desilo nešto slično kao u prošlogodišnjem polufinalu protiv Federera, i ovogodišnjem finalu protiv Nadala na Roland Garosu. Ovoga puta Novak nije uspeo da posao završi do kraja kao protiv Federera, jer su ga upravo ta dva i po sata, koštala snage, onda kada je trebalo da dokusuri protivnika, početkom petog seta.

Tu leži ključ Marejeve pobede. Posle dominacije Novaka u trećem i početkom četvrtog seta, Marej je počeo polako da se sprema za odlučujući set. Ponovo je krajem četvrtog seta postajao opasan na Novakov servis, a verovatno je deo taktike bio da što duže ostane u četvrtom setu, kako bi se Novak što više umorio. Da je Novak uspeo da napravi dupli brejk i povede sa 3-0, početkom tog dela igra, možda bi se stvari drugačije razvijale. Nije, pa iako je do seta došao na servis protivnika, u naredni set je očigledno ušao nimalo svež i još manje skoncetrisan.

I onda mu se desilo ono što ga je koštalo i prva dva seta, stalno je jurio Marejevu prednost, pa iako je uspeo da vrati jedna brejk i smanji na 3-2, više nije bilo snage za još jedan poptuni povratak u set. A toga je bilo i u prvom a pogotovu u drugom setu, kada je Novak čak od 0-4 došao do 5-5.  Na Novakovu žalost, taj silan trud je potrošen a da rezultata nije bilo. U drugom setu je odigrao neshvatljivo loše na 5-6, a u prvom isto, ali u taj brejku, u kojem je imao 5-3 i servis.

Marej je zasluženo dobio finale, jer se bolje snašao u ne baš idealnim vremenskim uslovima, pogotovu na početku meča, jer je mentalno ostao u meču kada se činilo da mu polako klizi iz ruke i na kraju je bio bolji baš za onoliko koliko konačan zbir poena pokazuje, 160 -155 za Škota. Na Novaku je da pronađe rešenje za onako loše ulaske u mečeve, i protiv Ferera i protiv Mareja danas. Vetar ne sme toliko da izbaci iz uobičajenog ritma igrača koji je petostruki GS šampion i koji je do juče bio najbolji a verovatno će to biti i na kraju godine.

Novak zna koliko je lakše kada se u meč od pet setova uđe sa setom prednosti, i zato je treablo da sa mnogo više koncetracije i manje grešaka uđe u meč i pusti Mareja da greši. Obojica tenisera su u tom delu igre imali po 19 grešaka, pa je jasno da bi drugačija taktika dala bolji rezultat. Novak ima igru za Mareja, to je pokazao u trećem i četvrtom setu, ali će u budućnosti te mečeve morati da igra sa mnogo manje oscilacija, jer je propustio priliku da Mareju udari još jednu packu, i ostane mentalno dominantan, kada su mečevi na GS turnirima u pitanju.

To je posebno bitno, jer se era Nadala i Federera polako završava, pa bi Novak sa takvom dominacijom koju ima nad ostalim rivalima, dugo mogao da osvaja trofeje i da bude najbolji an svetu. Nije isključeno da se Nadal više nikad u punom sjaju ne vrati na teren, a sasvim moguće da nas Federer ubrzo iznenadi odlukom, kakvu je doneo Rodik pre nedelju dana. Zato, ova pobeda Mareja, je dobra za svetski tenis, a manje dobra za Novaka, ali eto mu motiv više da neke stvari još popravi kod sebe, ako želi da on bude neko čije će ime dugo stajati na vrhu ATP liste.

To se praktično može desiti najkasnije u Londonu, krajem godine, mada će sve zavisiti od izbora turnira na kojima će Novak igrati,. Njemu je svakako potreban odmor u svakom pogledu. Bez obzira na sve, ova godina mu je izuzetno uspešna. Osim u jednom periodu posle AO, igra a i rezultati su konstantno na visokom nivou. Zato je potrebno da se što bolje oporavi i spremno uđe u poslednja dva meseca turnira, kako mu se ne bi desilo kao sada, da ni jedna GS titula, uz još dva finala i polufinale na najvećim turnirma, plus dva mastersa i još tri finala, i prednost od 1000 poena u trci, ne budu dovoljkni za prvo mesto, već samo za zaostatak od čak 1300 poena!