Noletov trijumf u Indijan Velsu i šta on znači

Novak Đoković na veoma dominantan način osvojio je turnir u Indijan Velsu.  On je u finalu Masters turnira u Kaliforniji savladao Miloša Raoniča, prepustivši mu samo dva gema.

novak đoković indijan vels 2016

Kada je započeo turnir i izgubio prvi set 2-6 od Fratanđela, Novakovi navijači na trenutak su se zabrinuli. Ali, samo na trenutak. Iz meča u meč, Novak je bio bolji. A kada je bilo najbitnije, bio je najbolji. Tako je pokazao po ko zna koji put, da je svaki meč priča za sebe, i da veoma često Novak svoj nivo prilagođava nivou protivnika, taman onoliko koliko je potrbno za pobedu.

Novak je savladao kanadskog tenisera Miloša Raonića u dva seta, rezultatom 6-2, 6-0.  Miloš nije imao apsolutno nikakve šanse. Nije ni Miloš igrao kako zna i može, ali je Nole bio brilijantan. Ukupno četiri greške, a ni jedna u drugom setu, dovoljno govore o efektivnosti njegove igre.

Milošu je ovo bilo drugo Masters finale u karijeri, ali na njegovu žalost, oba puta mu je na put stao Novak.

novak đoković - indijan vels 2016

Što se srpskog tenisera tiče, on opet nastavlja da ruši rekorde. Ovo mu je 62. titula, iz 88 finala. To ga stavlja na 9. mesto svih vremena, uz Giljerma Viljasa. Međutim, pobede u Indijan Velsu ga stavljaju an prvo mesto liste po procentima pobeda. Čak 82,83 (709-147) je njegov odnos pobeda i poraza. Iza njega su sada Borg – 82.7, Nadal – 82.5, Konors – 81.8, Federer – 81.6, i drugi.

Zatim, srpski teniser je osvojio svoj 27. masters turnir u dosadašnjoj karijeri, što ga izjednačava sa Rafaelom Nadalom. To mu je bilo i 39 masters finale, a ispred njega su samo Nadal sa 41 i Federer sa 42.

Takođe, Novak je postao jedni teniser sa pet titula u Indijan Velsu. A ako ponovi uspeh u Majamiju, biće jedini koji je uspeo da veže ova dva Matersa u jednoj godini čak četiri puta, od kojih bi tri bila u nizu.

Za još statistika i rekorda pogledajte OVDE.

Na poslednja 22 turnira koja je odigrao, još od Pariza 2014, Novak je igrao čak 20 finala, a pehar je podizao 15 puta.  Znači 15 titula, 5 finala, 2 četvrtfinala, jasan su pokazatelj kakva dominacija je u pitanju i da tenis stvarno trenutno prolazi kroz ”Novakovu eru”.
A godina je u suštini tek počela…