Nole u četvrtfinalu

v295453p0Plasirao se Novak Đoković u šesto četvrtfinale Vimbldona, a 17. u nizu na Gren Slem turnirima. Prvi teniser sveta u osmini finala je savladao Tomija Hasa, 13. tenisera sveta  rezultatom 3-0 (6-1, 6-4, 7-6) posle dva sata i 15 minuta igre. U borbi za polufinale očekuje ga duel sa Tomašom Berdihom.

Has je dobro igrao u prva tri meča na Vimbldonu, ali 35-godišnji teniser defintivno nije ličio na sebe protiv prvog tenisera seta. On zaista pokazuje najbolji tenisu u karijeri, ali ništa od “arsenala” koji poseduje nije pokazao protiv srpskog asa. Nemcu se raspala igra kada je na crtu izašao prvom teniseru sveta. Uspeo je samo da postane prvi teniser na ovogodišnjem Vimbldonu koji je uzeo Novaku servis i  ništa više od toga. Ovo je bio njihov 11. duel, a osma pobeda srpskog asa. Inače, prva na travi, jer je Has slavio prethodna dva puta, u Haleu i Vimbldonu.

Savršen start Novaka protiv Hasa. Nemac je više ličio na neisukusnog dečaka, nego na veterana. Prvi je servirao, ali je srpski as stigao do 40-0 i drugu brejk loptu pretvorio u poen. Potom se malo mučio na svoj servis gem, morao je da odigra deset poena, spasi tri brejk lopte pre nego što je poveo sa 2-0. Potom je bez izgubljenog poena uzeo Hasu još jedan gem, a posle 15 minuta je bilo 4-0 za Novaka. Do kraja je Has uspeo da osvoji samo jedan gem na svoj servis, a Novaku je pripao set za samo 25 minuta igre.

I u drugom delu je Đoković zadržao sigurnu igru. Pri vođstvu od 2-1 imao je lepu priliku da profitira na račun rivala. Od 40-0 za Nemca stigao je do 40-40, imao brejk loptu, ali se Has spasio i izjednačio na 2-2. Pokazao je da ga gubitak prvog seta nije demoralisao, pa je kvalitetnu igru pokazao u nastavku. To je uspeo i da konkretizuje u petom gemu. Prvi put je u meču uzeo servis Đokoviću i poveo sa 3-2. Inače, Has je prvi teniser koji je Novaku uzeo servis na ovogodišnjem Vimbldonu.  To nije pošlo za rukom Florijanu Majeru, Bobiju Rejnoldsu, ni Žeremiju Šardiju u šesnaestini finala.

Nemac je bez većih problema potvrdio brejk i poveo 4-2. Đoković je potom konsoldovao svoju igru i dobio gem bez izgubljenog poena. Osmi gem bio je najintenzivniji u meču. Imao je srpski as 40-0, ali je Nemac dva puta odlično servirao, a Novak poslao lopticu u aut. Tokom tog poena loptica je 37 puta prešla preko mreže. Na kraju, četvrtu set loptu Đoković je iskoristio i vratio brejk. Do kraja seta je napravio još jedan brejk dobio set vsa 6-4 i poveo 2-0 u meču. Tomi se u trećem setu dobro držao do šestog gema, kada je Novak napravio šesti brejk u meču i poveo sa 4-2. Potom su i jedan i drugi osvojili svoj servis gem, a Đoković je pri vođstvu od 5-3  servirao za četvrtfinale. Nije Has imao nameru da se preda bez borbe. Od 30-0 za Đokovića Nemac je preokrenuo, iskoristio drugu brejk loptu i smanjio na 5-4. Potvrdio je Nemac brejk na svoj servis, iako je Srbin imao meč loptu, koju  nije iskoristio.  Ipak, Nole je isčupao posledenji atom snage i pobedio Hasa u tajbrejku.