London: Nole startovao pobedom

Svetski br 1 Novak Đokovoić uspešno je startovao završni turnir sezone pobedom na francuskim teniserom Žoom Vilfredom Congom, u dva seta 7-6 6-3.

Početak meča, pa i ceo prvi set, doneo je malo iznenađenje. Conga je igrao strpljivo, čak se pretežno branio dok je Novak bio taj koji napada, i dosta greši. Servis je dobro funkcionisao ali se ipak susreo sa četiri brejk lopte. Jednu je spasio u prvom gemu kada je loptica od neca jedva prešla na protivnikovu stranu, drugu negde sredinom seta kada je Conga promašio izgledni pasing šot, dok je Novak poslednje dve spasao servisom.

Novak je i pored grešaka igrao dobro, ali što je najvažnije, bio je savršeno miran, što je posebno došlo do izražaja u taj brejku. Jedan mini brejk bio mu je dovoljan da povede sa 1:0 u setovima posle 66 minuta igre, a tu prednost je stekao već na startu, kada je poveo sa 2-0. Zanimljivo je da je u taj brejku Novak potpuno promenio taktiku i u većini poena, u kojima je dolazilo do igre, forsirao protivnikov bekend što je očigledno dalo rezultat.

Gubitak prvog seta očigledno je uticao psihički na Congu koji je ubrzo dopustio Novaku rani brejk. Čak 12 uzastopnih poena srpski teniser upisao je na sopstveni servis zbog čega Novakova pobeda ni u jednom trenutku nije delovala ugrožena. Još jedan brejk i prva iskorišćena meč lopta okončala je susret u korist srpskog tenisera, koji je na taj način upisao i sedmu uzastopnu pobedu protiv Conge .

Novak će u narednom kolu igrati protiv Endija Mareja, a taj meč će verovatno odlučiti ko će u polufinale i to, najverovatnije, sa prve pozicije.