Nole, srećo bakina!

Spuštena je zavesa Novak Djokovićna tenisku sezonu 2013 godine. Spuštena, a mi jedva čekamo da se ponovo digne u dalekoj Australiji početkom sledeće godine.

Kada se kaže “čekamo”, postavlja se pitanje ko to čeka i zašto čekamo. Pa svi čekamo, i deca i dečica, starci i starice, sredovečni (koji ne idu na posao kada Novak igra) a ima ih koji i ne mogu da odu jer su do zore gledali meč. Svi se razumemo u tenis, pa čak i bakice koje su ostavile svoje goblene i viču ispred ekrana: “to srećo bakina, jesi li videla Melanija kako mu je zabio bekend paralelu”!!! “Pa neće valjda sada brejk”?! “Uf, taj Nadal”.

A šta čekamo? Pa čekamo trenutak kada ćemo opet imati momka broj jedan u svetu, i da opet pobedimo Čehe u Dejvis Kup-u. To je ono što nam je izmaklo, u foto finišu, ili za dlaku, bolje reći vlas. Kada se sada osvrnemo, ta vlas je bila dodir mreže Novaka protiv Nadala i neobazrivost Troickog da (uz odobrenje) odgodi davanje krvi. Dve sitnice ispadoše krupnice.

Početkom godine nije bilo Nadala i praktično iza Novaka se nije ni na horizontu video neko ko bi ga mogao ugroziti na vodećoj poziciji. Tako je naš momak, Đoković Novak, dao sebi malo oduška, a ko ne bi, da se malo prošetka po lepim mestima, da se prikaže sa svojom Jelenom, lepo obučeni, lakovane cipele, leptir mašna, promocije, donacije. I stvarno, slike su obilazile svet, bili smo svi ponosni da se tako promoviše mladi par iz Srbije. Najsretnija su bila deca koja su iz donatorskog fonda dobila pomoć.

Četiri godine je Novak studirao sa treće pozicije dva matadora, Federera i Nadala i poput australijskog kengura ih preskočio. Posle se pitamo zašto stalno osvaja Australijan Open. Uneo je u igru nešto novo: jedan karakterističan forhend zamah koji uvek počinje sa pokazivanjem udaračke strane reketa gledaocima iza sebe. Kao da im kaže, vidite kako će lopta da fijukne po kratkoj dijagonali! Uneo je i najhitrije nameštanje na loptu tako da ima vremena da se lepo osloni o tlo. Uneo je i to da kada nema vremena za oslonac, jedno neverovatno istezanje tela, kao da je rumunska gimnastičarka. Iza svega toga stoji rad, a sada Novače, odmori, prošetaj, gobleni će da se preko zime završe, pa uz blagoslov u zemlju kengura po novi trofej.
Najbolji si, svi to znamo!

Dorćolac