Nina Stojanović u glavnom žrebu Tjanđina na svom WTA debiju

Srpska teniserka Nina Stojanović ove nedelje po prvi pu učestvuje na jednom turniru WTA kategorije, na Internacional turniru u Tjanđinu.

Ona je do izborila učešće u glavnom žrebu jednog WTA turnira po prvi put,  nakon što je uspešno prebrodila kvalifikacije.

cjniiaswkaaqrjo

U prvoj rundi kvalifikacija igrala je protiv Ćinju Gao, 337. teniserke sveta. Gao je bila dobitnica specijalne pozivnice koju je zaradila dobrim igrama na kineskim čelendžerima,  gde je zabeležila 11 pobeda i 2 poraza,  uz jednu titulu, tokom tri nedelje pred Tjanđin. Nina,  inače 7. nosilac,  očekivano je pobedila i sa rutinskih 6-3, 6-3 došla do svoje prve pobede na nekom WTA turniru.

Protivnica u finalu kvalifikacija bila joj je 4. nositeljka Sabina Šarapova iz Uzbekistana,  158.  teniserka sveta. Protiv Šaripove je igrala do sada jednom,  ove godine u finalu 25k turnira,  kada je izgubila u tri seta.

Ponovo je izgubila prvi set,  i to ubedljivo,  sa 1-6, a u drugom gubila 0-2, kada je usledila velika borba i početak preokreta.  Samo u drugom setu viđeno je 17 brejk šansi na obe strane.  Do 8 je došla Šarapova i iskoristila 2, prvo za vođstvo od 2-o, zatim za brejk i vođstvo od 3-2. Stojanovićeva je došla do 9 brejk lopti,  od kojih prve 4 nije iskoristila,  ali zato 3 od narednih 5 jeste,  za preokret u setu i 6-3. Treći set je počeo loše po srpsku teniserku. Uzbekistanka je povela 4-1 i 5-2, spasivši 4 brejk lopte na svoj servis. Tada se Nina vraća u set i preokreće na 6-5 i dolazi do servisa za meč,  koji gubi.  U taj brejk u je odigrala mnogo bolje i stabilnije i prepustila protivnici samo dva poena za konačnih 7-6(7-2)

Nini je ovo bio prvi turnir izvan ITF kategorija i prve WTA pobede. Ovi poeni doneće joj novi najbolji rang u karijeri narednog ponedeljka kada će biti među 180 najboljih na WTA listi.

Protivnice u prvoj rundi mogu joj biti Vanja King, Jelena Vesnina,  Lara Arubarena Vesnina, Magda Linet  ili jedna od kvalifikantkinja.

Nini očigledno prija Tjanđin,  s obzirom da je upravo u ovom gradu ove sezone  igrala najveće finale u dosadašnjoj karijeri,  na ITF čelendžeru 50K kategorije.