Nina bez titule, ali do najboljeg ranga u karijeri

Nina Stojanović nije uspela da osvoji turnir 50K kategorije u Tjanđinu.  U najvećem finalu u dosadašnjoj karijeri,  od srpske teniserke bolja je bila Arina Sabalenka iz Belorusije.

FB_IMG_1464508834521

Nina je do finala došla nakon impresivne serije pobeda,  u kojoj je eliminisala redom četvrtu,  šestu i drugu nositeljku turnira,  od kojih je svaka od nje bila bolje rangirana u rasponu od 70 do 130 mesta na WTA listi.

Beloruskinja je bila postavljena za sedmu nositeljku,  međutim,  po četvrti put,  Nina nije imala rešenje za njenu igru. Sva četiri duela odigrala su se u poslednjih godinu dana,  i tri puta je meč otišao u treći set,  a Nina bi u više navrata gubila stečena vođstva,  a kasnije i meč.

Slično je bilo i u ovom meču.  Iako je Arina povela 5-2 u prvom setu,  Nina je onda vezala 6 gemova u nizu. Prvo osvojila set 7-5, onda došla do brejka na startu drugog seta.  Nakon razmene brejkova,  srpska teniserka je servirala za vođstvo od 3-1,  ali Beloruskinja vraća brejk i opet dolazi do vođstva od 3-2.  Nina je uspela da održi svoj servis,  ali nakon toga,  pa sve do kraja meča,  uspela je da osvoji samo jedan gem za konačnih 7-5, 3-6, 1-6.

FB_IMG_1464508822196

Ovo je Stojanovićevoj bilo deseto finale, treće ove sezone,   a ostaće na tri osvojene titule u karijeri,  i još uvek bez trofeja ove godine.

Ipak,  zahvaljujući sve boljoj igri,  i dobrom prelasku sa 25k “fjučersa”  na 50 i 100k “čelendžere”,  Nina će se ponovo naći među 300 najboljih na svetu i nadmašiti svoj najbolji plasman u karijeri (274.WTA) koji je ostvarila prošle sezone. Srpska teniserka je trenutno 259. po projektovanim listama,  a tačna pozicija zavisiće od toga kakve rezultate ostvare druge teniserke u “okolini”  te pozicije naredne nedelje.