Nezaboravano finale!

Američka teniserka Serena Vilijams  osvojila je, nakon Vimbldona i Olimpijskih igara, i poslednji Gren Slem sezone, petnaesti u njenoj singl karijeri, pobedivši u finalu belorusku teniserku i svetski br1 Viktoriju Azarenku, koja je igrala svoje drugo finale sezone i karijere,  rezultatom 6-2 2-6 7-5.

Azarenka ima za čim da žali. Vodila je sa 5-3 u odlučujućem setu i na servis Serene, imala 30-30. Tako blizu, ali se pokazalo da je to bilo najbliže što je imala do pobede. U tom trenutku je u Sereni proradio onaj šampionski nerv, koji joj je eto doneo i 15. GS titulu. Jednostavno, ono što je Azarenki pošlo za rukom, da bude pre svega mentalno jača od Stosur i Šarapove, u ovom finalu nije mogla, jer je naišla na bolju od sebe.

Do kraja meča, Serena je prestala da greši, a jedini neizvestan gem je bio onaj poslednji, u kojem je Viktorija imala šanse da odvede meč u taj brejk, propustila je dve gem lopte, da bi Serena svoju prvu meč loptu iskoristila. Na kraju, inače pomalo arogantna i neprijatna na terenu, propuštenu priliku Azarenka je dočekala u suzama, tako da ju je čak i Serena tešila prilikom dodele pehara.

Ženski tenis je tako pokazao da je jedna stara šampionka, još uvek je najbolja, ali da stasava i druga, trenutno prva na WTA listi, pa uz Mariju Šarapovu to čini trio koji se po kvalitetu izdvaja, kada su veliki turniri u pitanju. Nekako baš kada su počele da primaju kritike i od svojih kolega, teniserke su nam priredile jedan od lepših, zanimljivijih i kvalitetnijih GS turnira.

Azarenka je posle ovog finala, uvećala svoju prednost, koja sad iznosi blizu 2000 poena, ali ovoga puta ispred Šarapove, koja je prestigla Radvansku, dok je serena ostala na četvrtom mestu.