Nema šale s Jankom

Maraton men, kao su ga nekada zvali, bi ovakve mečeve, terao u najmanje pet setova a neretko gubio u prošlosti. Beneto, ozbiljan i iskusan protivnik, na centralnom terenu, ne previše atraktivan, ali uz pomoć domaće publike, bi svakako nekada zadavao velike probleme Janku. Ovoga puta ne. Iako nije bilo lako, Janko se iz svake komplikovane situacije izvlačio na način, kako to rade najbolji na svetu, 6-3 7-5 6-4.

Iako rezultat i vreme od dva i po sata, govore o rutinskoj pobedi, ona to nije nikako bila. Janko je morao da balansira i da povremeno uklapa, agresivnu i napadačku igru ali i da prepozna trenutke kada treba pustiti ili naterati jakim tempom, protivnika da greši. U nekim delovima meča je podsećao na Novaka po taktici i zrelom razmišljanju tokom meča.

Janko je prvi set prelomio u šestom gemu, kada je konačno napravio brejk i uspešno održao tu prednost do kraja seta. I drugi set je nastavljen dominantnijom Jankovom igrom, ali koja nije dala rezultate, pa čak ni prilike za brejk. Onda je došao ključni šesti gem, kada je Janko prvo spasao 00-40 a onda još tri brejk lopte. Treba reći da je sam kriv, jer je uglavnom svojim greškama sebe doveo u takvu situaciju ali mu se treba odati priznanje za reakciju u tim trenucima. Janko se spasao, imao još malo problema u sledećem servis gemu, a onda okrenuo situaciju naglavačke. Dva poslednje gema u kojima je servirao dobio je sa nulom, dok je na servis Benetoa u 11. gemu imao 00-40, ali je iskoristio tek treću gem loptu.

Ni u trećem nije bilo lako. Beneto je poveo sa 4-1, ali je onda Janko bukvalno protutnjao do 6-4 u možda najboljem delu svoje igre u ovom meču, što najbolje karakteriše bekend paralela na meč lopti. Janko je očigledno svoju igru, samopouzdanje i razmišljanje doveo na jedan jako visok nivo. Dokle će ga to dovesti, teško je reći. Za sada do 4. kola i Almagra. Slični igrači po talentu ali se čini da je Janko mentalno na višem nivou od Španca. Meč će se igrati u ponedeljak.