Ana Čakvetadze – Nekad i sad

  Pre četiri godine bila je 5 teniserka na svetu, a danas, danas je 261. na WTA listi. Na početku karijere blistava, a posle tužna priča o Ani Čakvetadze.

Ana Čakvetadze je rođena 5. marta 1987 u Moskvi. Tenis je naučila da igra u osmoj godini uz svog oca.  Student je Moskovskog univerziteta.  Sa 14 godina je počela da igra na ITF turnirima. Debitovala je u na turniru u Minsku 2001. Na ITF turnirima osvojila je po jednu titulu pojedinačno i u igri parova. Profesionalno je počela da igra2003, a najbolji plasman na WTA listi joj je 5 mesto (10. septembar 2007. u pojedinačnoj konkurenciji).

Osvojila je 6 WTA titula u singlu i igrala je 3 finala u dublu. Kao članica FED CUP tima Rusije osvojila je titulu 2007.

I sve je bilo uredu……A onda je 2009 godinu počela na 18 mestu, a završila na čak 65. U toj godini nije uspevala da dođe do četvrtfinala ni na jednom turniru sem Los Anđelesa. Ni 2010 nije bila uspešna za mladu Ruskinju. U jednom trenutku ispala je iz top 100, ali je do kraja godine uspela da malo popravi svoj plasman i 2010 završava na 68 mestu. Svi su se pitali šta se to dešava sa Anom?

Sećate se da su Anu Čakvetadze opljačkali lopovi i uzeli joj 200.000 dolara u novcu iz njenog stana u Moskvi. Tada su joj vezali brata i držali kao taoca sve dok nije isplatila naznačenu sumu. Tada je Ana pala u duboku depresiju i mesecima nije igrala tenis. Monogi misle da je to razlog njenih loših partija u 2009 i 2010 godini.

A onda dolazi jeziva 2011 godina. Na početku te godine mlada Ruskinja nije uspevala da dođe dalje od 2. kola ni na jednom turniru, a na turniru u Dubaiju, Ana je kolabirala. Nakon što je izgubila prvi set, Ruskinja je vodila sa 5:3 u drugom kada je pala na teren i ostala nepomična nekoliko trenutaka.

Doktori i pomoćno osoblje odmah su pritrčali plavokosoj teniserki koja je napravila kratak predah, odigrala još jedan poen a onda donela mudru odluku da ipak preda meč suparnici.

Kasnijom analizom utvrđeno je da je njeno kolabiranje imalo veze sa stomačnim tegobama, pa joj po svoj prilici sledi samo kraća pauza pre nego što se ponovo vrati takmičarskim nastupima. I vratila se na turniru u Indijan Velsu, ali je u 2. kolu morala, ponovo da preda meč Mariji Kirilenko. Na sledećem turniru – Štutgartu, uspešno prolazi kvalifikacije i opet, po treći put predaje meč, ovog puta Zuzani Kučovoj zbog stomačnih problema. Odlučila je Ana, opet da igra, vratila se brzo na teren, odigrala je Vimbldon (izgubila od Marije Šarapove) i do kraja godine nije uzimala reket u ruke.

Ove godine mislilo se da će Ana napraviti veliki napredak,  ali do njega još nije došla. Godinu je počela  na 234 mestu, odigrala 2 turnira (Hobart i AO) i zbog povrede opet pauzirala. Vratila se po kozna koji put, sada kao 402 na WTA listi. Odigrala je par dobrih turnira, vezala po 2-3 pobede i vratila se među 300 na svetu. U avgustu je odigrala ITF u Bronksu i izgubila u finalu od Romine Oprandi. Ove nedelje učestvuje na WTA turniru u Tašketu u singlu  i dublu sa našom Vesnom.

Ako Ana nastavi polako da podiže formu ovu godinu može završiti među najboljih 150. To i nije naeki plasman za nju, ali imajući uvidu kroz šta je sve prošla to bi bio sjajan uspeh za nju. Ima jedan od najlepših i najpeciznijih forhenda na turu, i nadamo se da će se ubrzo vratiti,  da će biti opet ona stara Ana Čakvetadze