Najmlađi kreću u zimski pohod na Evropu

9388864514ee8be9943d5e741584716_origJuniorska reprezentacija Srbije, devojčice do 12 godina, otputovala je u Šefild (Engleska) gde će se od petka do nedelje održati Finalni turnir Zimskog prvenstva Evrope. Na istoimenom takmičenju naći će se i njihovi vršnjaci, dečaci do 12 godina, koji će svoj turnir igrati u Češkoj. Reprezentacije su na ove turnire otišle sa različitim raspoloženjem.

Devojčice su na kvalifikacionom tunriru u Češkoj zauzele drugo mesto a u finalu su izgubile od domaćina Češke, rezultatom 2:1, i to tek posle odlučujućeg meča u dublu. Prethodno, Olga Danilović, Ksenija Tmušić i Jovana Babić su u prvom kolu bile bolje od selekcije Litvanije (2:1) i Italije (2:1). O utiscima sa tog takmičenja i o narednom nastupu u finalnoj grupi govori selektor najmlađih teniserki Ana Cvetković.

U Češkoj smo odigrali sasvim dobro. Svi naši protivnici su kalkulisali pa su svoje najbolje igračice prijavljivali kao “druge table” kako bi izbegli Olgu Danilović, ali im takvi manevri nisu uspeli. Mi smo u finalu izgubili od domaćina, posle igre parova, ali smo, namerno, u “vatru” ubacili Jovanu Babić kako bi stekla određeno iskustvo. Smatram da je to bilo dobro jer ćemo na taj način imati i na drugoj tabli odličnu teniserku, pored standardne Ksenije Tmušić. To nam onda dozvoljava da kalkulišemo jer ćemo, sigurna sam, igrati tri meča a to znači da računamo na finale.

Selektor Ana Cvetković smatra da su u finalu najbolje selekcije koje su zauzele prva dva mesta u četiri kvalifikaciona turnira.

Za finale su se kvalifikovale, po mojoj proceni, zaista najbolje reprezentacije Evrope. Pored nas i selekcije domaćina Engleske tu su još Rusija, Moldavija, Rumunija, Turska, Švajcarska i Češka. Ruskinje su već dve godine neprikosnovene i ja sam uverena da ćemo s njima igrati u finalu. Ipak, bićemo maksimalno angažovane i oprezne jer je konkurencija veoma jaka. Nosioci će biti prvoplasirane ekipe na kvalifikacionim turnirima, a mi smo u drugoj grupi i žreb će odrediti s kojom reprezentacijom ćemo se sastati.

Reprezentacija je na kratkim pripremama i trenira na terenima TS Srbije u “Impuls hali” na Novom Beogradu, a smešteni su u hotelu “Park” gde su im obezbeđeni maksimalni uslovi smeštaja i ishrane.

Dečaci su pravo da se nađu na finalnom turniru u Češkoj  izborili u Kazanju (Rusija), na impozantan način. Dobili su sva tri duela a u finalu su deklasirali domaću reprezentaciju rezultatom 3:0. Nažalost, selektor ove reprezentacije Relja Dulić ima velikih problema da sastavi ponovo najbolji tim zbog povreda i bolesti najboljih tenisera.

Desetkovani smo. Mihajla Popovića je za postelju vezao virus, ima visoku temperaturu i neizvesno je da li će se oporaviti do srede kada putujemo u Češku. Na ovim mini pripremama prisutni su samo Kristijan Juhas i Dušan Obradović. Nemanja Subanović je bio s nama na pripremama pred odlazak na kvalifikacioni turnir u Kazanj, ali se i on razboleo, a Goran Živković se na prvom treningu na ovim pripremama povredio. Zaista ne znam s kim ću putovati u Češku. Ukoliko bi Mihajlo Popović ozdravio onda bi nam bilo mnogo lakše, jer je on naš najbolji igrač. Svi želimo da na ovom finalnom turniru damo sve od sebe. Atmosfera je u Kazanju bila izvanredna, dečaci su se ponašali pre svega kao tim, sjajna su to deca i bilo bi mi jako krivo da na finale ne odemo u najjačem sastavu.

Selektor Relja Dulić ističe da su pripreme ovoga puta bile izuzetno dobro organizovane.

Sve je bilo na najvišem nivou, počev od smeštaja i ishrane do termina za treninge na terenima TS Srbije u “Impuls hali” na Novom Beogradu. Deca su oduševljena ovom i ovakvom brigom Saveza. U svakom slučaju ove pripreme su do sada najbolje organizovane i sigurno su najkompletnije – rekao je selektor Dulić

Dečaci će svoje takmičenje početi protiv Austrije od 10h, dok će devojčice u borbu za titulu krenuti pola sata kasnije protiv Turske.

Izvor: TSS, Nettenis