Nadal vs Federer

Možda prvi put javno, ili bolje rečeno ovako glasno, Nadal je rekao nešto što bi se moglo nazvati oštrom primedbom na račun Federera. Naime, u razgovoru sa španskim norvinarima, u drugom delu intervjua pred početak turnira u Melburnu, Rafa je kritikovao Federerovo ćutanje u vezi prenatrpanog rasporeda, na koji se prema Nadalovim rečima žali većina igrača . Rafa je istako da Federer hoće da ispadne kul, džentlmen, a da pusti ostale igrače “da sagore” , da se bore i za njegova prava, mada je na kraju istakao da svako ima pravo na svoje mišljenje.

Zluradi bi rekli, pukla tikva, što možda i ne odgovara pravom stanju stvari. Jer, niti se radi o nekakvoj velikoj svađi, niti je i pre bila velika ljubav. Vladala je harmonija, da, ali je onda odavno narušena, malo kada je Rafa osvoio prvi Vimbldon i postao br.1 a malo kada se Novak prošle godine progurao između njih dvojice na prvo mesto. Ipak, ovo nije prvi put da Nadal u poslednje vreme “gubi živce”, pogotovu kada se nađe sam sa španskim novinarima. Setimo se onih primedbi na račun Novakove proslave pobede posle finalnog meča u Madridu.

U svakom slučaju, bez obzira koliko je u pravu, ovakve Rafine izjave razbijaju monotoniju i unose malo živosti u teniske vanterenske aktivnosti. Tenis jeste džentlmenski sport, ali i teniseri su samo ljudi a ne mašine i to nije loše ponekad videti. Od Safina na ovamo, malo je tenisera koji odskaču ponašanjem na terenu i van njega. Izgleda da su Novak, pomalo i Marej, trajno promenili stvari, ne samo kada je raspored igrača nu vrhu ATP liste, već i prirodnost i iskrenost kada je u pitanju ponašanje tensiera. A da sve ipak ne izađe iz okvira sportskog.

Sve na kraju izgleda kao dobro zagrevanje, pred sam početak turnira i nagoveštava uzbudljive dve nedelje vrhunskog tenisa.