Nadal počistio Federera u finalu Rima

nadaRafael Nadal pobedio je Rodžera Federera sa 6:1, 6:3 u finalu turnira iz Masters 1000 u Rimu i tako je osvojio sedmi trofej u ‘večnom gradu’.

Rafa je do finala delovao ubedljivije od Federera koji je u četvrtfinalu protiv Janoviča i u polufinalu sa Benoom Perom teškom mukom dolazio do pobeda.

Kako svaki od njihovih duela sa sobom nosi “nešto više” jer se ipak radi o “klasiku”, kako ga nazivaju mediji širom sveta, retko ko je mogao da pretpostavi da će jedan igrač biti toliko dominantan naspram drugog.

Da Nadala ne zovu tek tako “kraljem šljake” pokazalo se već u uvodnim gemovima kada je serijom lepih poena stigao do brejka za 2:1 a ni naredni servis gem Federera nije prošao drugačije.

Švajcarac se na 5:1 predao, bar kada je reč o prvom setu, dok je rimska publika sporadično upućivala zvižduke igračima, pošto je bila spremna na neizvesniji meč.

Ni drugi set nije doneo ništa novo. Nadal je u prvom gemu spasio brejk loptu, a u drugom je oduzeo servis Rodžeru za 2:0. Usledio je savršeni period tenisa španskog igrača koji kao da je želeo da svima poruči da na Rolan Garos ide sa jednim ciljem a to je titula.

Kada je i u šestom gemu napravio brejk za 5:1 Nadal je morao da odsluša jako neprijatan talas zvižduka ogorčene publike koja je nedelju popodne odvojila za teniski spektakl a ne, hajde da kažemo “iživljavanje” jednog na drugom teniseru.

Zvižduci su uticali na Rafu da odigra neobično slab gem u kojem je Federer bez većih problema došao do brejka za 5:2 da bi potom odbranio i servis.

Nadal se na vreme probudio i bez većih problema priveo meč kraju posle samo jednog sata i 10 minuta igre.

Otkad se vratio na teren, Nadal je osvojio šest trofeja i dva puta je izgubio u finalu.

 

 

Izvor: Blic i Nettenis