Nadal ipak jači!

1643127139522e7b7e0c018072060200_size3Izgledalo je u jednom trenutku da Novak ima potpunu kontrolu u meču, da mu protivnik ne može ništa i da će slaviti.  To se nije desilo, a za to je ipak najviše kriv sam Novak. Nadal je pobedio posle tri sata i dvadesetak minuta igre sa 6-2 3-6 6-4 6-1.

Novak se u celom meču borio da mu broj vinera bude veći od broja grešaka. Kada je tako bilo, osvajao je poene i gemove,  osvojio je i drugi set. Na žalost, Novak nije imao koncetracije i snage da duže održi takav ritam. Bio je agresivniji, radio je šta je trebalo, ali mu to nije uvek išlo od ruke.

Nadal se ipak opredelio u većem delu meča, za defanzivniju taktiku, mada se mora reći da ga je i Novak na to terao. Veliki broj grešaka je Novak napravio u želji da održi dubinu i snagu udaraca i tako otera Nadala iza osnovne linije. Izgledalo je to sjajno tokom drugog i većim delom trećeg seta i podsećalo na mnoge njihove mečeve na betonu u kojima je Novak dominirao.

Takva igra počela je u drugom setu, dok je u prvom, iako je počeo odlučno, Novak brzo popustio, serijom grešaka dozvolio Rafi brejk već u trećem gemu i do kraja nije uspeo da se vrati u taj deo igre.

Znalo se da će meč biti fizički zahtevan, znalo se da je Novaku preko potreban prvi set i na kraju se pokazalo da je gubitak istog, možda bio i presudan. Da se nešto menja u drugom, videlo se već u drugom gemu, kada je Novak propustio 15-40, ali je pokazao Nadalu da neće tako lako doći do svoje 13. titule. Prvi brejk u meču je ipak pokazao još nešto, nepovoljnije za Novakove navijače.

Naime, Novak i Nadal su na brejk loptu za Novaka, pri rezultatu 2-3, odigrali poen u kojem je bilo čak 54 prebacivanja loptice i to kakvih! Iako su se obojica tenisera dobro zadihali posle tog poena, Nadal je naredni gem nastavio kao da je tek počeo meč, dok je Novak gotovo odstatirao taj deo igre i brejk je odmah vraćen. Ipak, posle pauze, Novak nastavlja u starom ritmu, pravi još jedan brejk, a zatim sigurno servira za set, koji završava vinerom iz bekend paralele.

Treći set Novak nastavlja u još boljem stilu! Nadal pokazuje znake slabosti, pa je vrlo brzo bilo 2-0 za Novaka i nova brejk lopta, koja bi da je iskorišćena, verovatno značila brzo dobijeni treći set! To bi bio idealan scenario za srpskog tenisera ali Novak izbacuje bekend po dubini u aut, što je mnogo puta činio tokom meča i time ostavlja Nadala u životu.

U nastavku, Nadal je i dalje pod rafalnom paljbom ali kod Novaka se javljaju znaci umora, što donosi sve veći broj grešaka. Nadal je u tim trenucima bio vidno nervozan ali se i dalje držao svoje taktike, koja mu je donela rezultat u šestom gemu kada Novak gubi koncetraciju i greškama vraća Nadal u potpunosti u meč.

To nije značilo da je meč gotov ali su svi slutili šta će se desiti. Kombinacija nedostatka snage i samopouzdanja mogla je Novaku doneti samo poraz, mada nije moralo da bude tako. U poslednjem dobro odigranom gemu, na 4-4 u trećem setu, Novak je imao 00-40. Dobrim riternima, jednim padom Nadala, Novak je stigao do nove šanse da preuzme kontrolu seta a možda i meča. Tu je do izražaja došla stabilnost Španca koji je prvo sjajnom kombinacijom servisa i forhenda spasao jednu, a prvim asom u meču, poslednju brejk loptu.

Između te dve, desila se ona u kojoj je Novak imao šanse, ali ne i snage. Opet jedan dug poen, taktički nadmudrivanje slajsevima iz bekenda, i kada je trebalo da usledi egzekucija Novak jednu nisku loptu šalje u dno mreže. To je bio početak kraja, kojem smo bili blizu posle narednog gema. Novak je napravio  seriju neverovatnih grešaka posle 30-00, da bi Nadal stavio tačku na set karakterističnim vinerom iz defanzive, forhend paralelom.

To je praktično bila i meč lopta. U četvrtom, Novaka nije bilo. Niti je verovao u preokret niti je imao snage da ga ostvari. Titula je otišla sveukupno boljem, ali je Novak pokazao da i dalje ima igru i kvalitet za Nadala, baš kao i na RG ove godine, ali da će morati da poradi na psihofizičkoj spremi u narednom periodu, jer je upravo na tom planu izgubio meč! Ostaje na njemu i njegovom štabu da odgovori na pitanje, zašto je tu prednost izgubio od 2011. na ovamo, baš kao i onu u trećem setu. Nadal se kao i u petom setu RG-a nije predavao, čekao svoje šanse i iskoristio ih je! Zato zaslužuje čestitke i prvo mesto, na koje će verovatno zasesti posle azijske turneje!