Nadal bolji, Novak za nijansu gori

Nedostajalo je nešto malo od prošlogodišnjeg samopouzdanja, pa i malo sreće koja je služila Novaka u prošlogodišnjim mečevima. Bez obzira na 40 i kusur grešaka, sve je moglo biti drugačije. Ovako, naizgled rutinski poraz, 5-7 3-6.

Gde je tu Nadalova zasluga i koliko je on bolji teniser nego prošle godine? Teško je reći ali gledajući razvoj situacije, ne prevelika. Ipak je Novak, bio taj koji je sebi prresudio, uz objektivne okolnosti, zvane sudija i teren. To što je Novak previše pažnje obraćao na to, je samo dokaz, da Novak nije mentalno došao na ovaj turnir i u ovo finale, kao što se to dogodilo prošle godine.

Ukratko, Nadal prvi pravi brejk, ali i loše servira u narednom gemu, pa je brzo 3-3. Od tog trenutka, pa sve do 5-6 i 40-15 za Novaka, Nadal je bio teniser koji se branio ali i molio boga da Novak ne pogodi sve što inače pogađa. Na 4-3, Novak je u dva poena propustio da malo rizičnije napadne i tako iskorsiti smušenu Rafinu igru. Na 5-4, slično, ali Novak ipak dolazi do šanse da dođe do brejk lopte. Stvarno je tragično, da kada gradite poen sa 20 fenomenalnih udaraca, onaj koji bi trebalo da je pretposlednji, sudija greškom okrarakteriše kao aut.

Ipak, tu se videla razlika u odnosu an prošlogodišnjeg Novaka. Dozvolio je da ga ta odluka toliko poremeti da izgubi set. Ništa Nadal nije bio u boljoj situaciji ni u ponovljenom poenu, ali je Novak poslao bez kontrole bekend u aut, a Nadala je većih komplikacija spasla još jedna Novakova greška. U sledećem gemu, posle nadmoćnog servisa i realizacije istog, te vođstva od 40-15, Novaku naglo pada koncetracija. U stvari, bilo je očigledno da bez servisa, Novak nema koncetracije, za duži poen, tako da se dogodilo nešto slično kao u prethodnom gemu, s tim što je Rafa očigledno shvatio kompletnu situaciju, pa se branio ko lud, i time isprovocirao grešku u poenima u kojima je bio već viđen da izgubi.

I umesto da vodi 6-5 i još jednom pritisne protivnika pred tajbrejk, Novak je i narednio gem na Nadalov servis odigrao bez pravog plana i tako izgubio set. Na sličan način je počeo i naredni set. Novak propušta 30-00, gubi servis a onda i najveću priliku az povratak, 00-40. Ima tu i Nadalove zasluge, ali najviše Novakove. Baš kao u četvrtom gemu, kada je ponovo propustio priliku az brejk. Komplikovaniji razvoj situacije u drugom setu, verovatno bi uticao na Nadala i sve je moglo lakše da se preokrene. Ovako, svaki spašeni gem, dodavao je na Rafinu stranu a oduzimao na Novakovu.

Na kraju, greške su presudila a što se bližio kraj, bilo ih je više, jer Novak više nije imao jasan plan a i disciplinu, kako ono što je dogovoreno pre meča sprovesti u delo. Nadal je na kraju iskoristio još jedan pad koncetracije kod Novaka, na 3-5, kada su dve lopte zbog nezgodnog oskoka totalno poremetile, već nestabilnog Novaka.

Novak je  izgbio ovaj meč, na način na koji je mečeve protiv Nadala dobijao prošle godine. Novakova forma je svakako u usponu, nedostaje mu malo dobrih poena u kontinuitetu, ali i dalje dozvoljava da ga previše stvari pomeri iz fokusa i plana igre. To se previše često dešava ove godine što govori o pritisku i još uvek nekomfornoj situaciji u kojoj se Novak nalazi. Ova pobeda je mogla da neke stvari popravi, ali nije ni poraz previše odmogao, jer je Novak svestan, da je forma tu i takođe je svestan, da posle plasmana u finale, može mnogo opušteniej da juri RG.

Teško je reći kako će sve izgledati u Parizu. Tri seta su dobra i loša stvar kada je meč protiv Nadala u pitanju. Novaku će dati mogućnost da slobodnije igra, jer se greška zbog gubitka seta može nadoknaditi. Opet, postoji i svest da je to jako teško izvesti i potrebno je puno snage, na terenu prekrivenim šljakastom podlogom. Verovatno će za Novak biti veoma značajan žreb. Izbegavanje Federera u polufinalu, sigurno će mu dati mnogo više prostora, da mirnije i lakše stigne do finala, a to opet znači da će biti u plusu što se bodova tiče. Naravno, osvajanje RG je glavni motiv, ali sve je lakše kada znaš da ostaješ prvi, bar još jedno vreme.