Na Li pokorila Melburn

Kineska teniserka Na Li osvojila je titulu na Otvorenom prvenstvu Australije, pošto je danas u finalu savladala Slovakinju Dominiku Cibulkovu sa 7-6 (7-3), 6-0. Li je tako stigla do svog drugog Gren slema u karijeri pošto je predhodno slavila na Rolan Garosu 2011.

finale australijan open 2014Pošto je napravila rani brejk i povela s 2-0, imala je i brejk loptu za 3-0, Kineskinja nije uspela da stvori dvostruki brejk prednosti. Cibulkova je to iskoristil za povratak na 3-3. Li je još jednom oduzela servis Slovakinji kod 5-5, te je servirala za osvajanje prve deonice. Nije uspela pa je taj-brejk morao odlučiti pobjednicu prvog seta. Kineskinja je brzo odjurila do prednosti 5-1, te je bez ikakvih problema osvojila taj prvi, pokazalo se i ključni set.

Naime, u drugom je Cibulkova ostala bez ijednog gema, a Na Li je proslavila osvajanje svog drugog Gren slema. Koliko je Li bila ubedljiva u drugom setu govori podatak da protivnici nije dozvolila nijednu brejk priliku, a ona je napravila čak tri brejka i dobila set sa 6-0.

Na Li je tako postala prva teniserka još od 1973. godine i  posle Margaret Kort, koja je sa preko 30 godina starosti (31 godina 334 dana) osvojila Australian Open.

Koliko je Li bila srećna govori njena izjava:

“Konačno sam podigla pehar, poslednja dva puta nisam u tome uspevala. Hvala Dominiki na velikom finalu, želim joj puno sreće u daljoj karijeri. Hvala i mom timu, treneru Aleksu, kao i Karlosu Rodrigesu koji je odradio odličan posao. Posebnu zahvalnost dugujem suprugu koji je uvek tu za mene, ne samo na poslu nego i u životu. Sa velikim nestrpljenjem čekam da se vratim u Australiju jer je ovo moj omiljeni Gren slem“, rekla je Na Li neposredno posle meča.