Mučenje!

Prava reč, za meč koji su priredili Novak Đoković i Andreas Sepi, ali najveću odgovornost za takav utisak snosi onaj od kog se najviše očekivalo. Novak je okrenuo meč, ali dobro zabrinuo svoje navijače, verovatno stručni štab, pa i sebe. Zbog igre naravno, jer što se tiče plasmana, on na kraju neće biti toliko važan ako Novak bude igrao kao danas, ispašće za kolo ili dva.

U jednom trenutku, pisac ovog teksta je izjavio da Novak ne zaslužuje da dobije ovaj meč. To svakako nije bilo sasvim tačno, jer meč dobija onaj ko pored dobre ili loše igre nađe put do pobede. Sepi jeste vodio sa 2-0 u setovima ali nije bio blizu trećeg seta, mada je u tenisu sve to relativno. Bilo je podosta gemova, pogotovu krajem četvrtog seta, koje je Novak na oko ubedljivo dobijao, ali je Sepi imao 00-15 ili 15-15, da bi lakim greškama pomogao Novaku da bez stresa završi posao.

Novak je da ponovimo odigrao jako loš meč. Statistika ne otkriva uvek sve, ali je ovoga puta jasna ko dan. Novak je napravio čak 77 grešaka u jednoj ne toliko agresivnoj igri, gde je imao samo 45 vinera. Slična statistika je i kod Sepija. Drugo, Novak je napravio 9 brejkova iz 22 brejk prilike, dok je Sepi tu bio dosta uspešniji, 6 iz 10. To, uz još jedan izgubljen taj brejk, govori da je Novak loše igrao u onim važnim trenucima.

Posebno je zakazao ritern, jer se dešavalo da Sepi po ceo gem ne ubaci prvi servis a Novak je prečesto izbacivao drugi u aut i to po pravilu kada je trebalo da pritisne protivnika. Meč se ipak može podeliti na dva dela. Prvi i drugi set, do 5-4 i servis Sepija za drugi set, i onaj koji je usledio posle. Novak je počeo brzo, snažno i precizno. Sevali su vineri, kontre i očas vođstvo od 3-0. Onda se desilo nešto neobjašnjivo što se nikako nije moglo naslutiti na osnovu prva tri meča u Parizu. Novak je počeo sa greškama, uglavnom iz forhenda i to uglavnom iz paralele i gomila takvih je dovela do brzog izjednačenja. Novak je onda mentalno pao, počeo slabije da se kreće, sve mu je smetalo, dosta je i glumatao po terenu, kao da je izašao iz svog tela i bilo ga sramota i čudio se šta se to dešava sa njim.

Bez nekih emocija koje bi pokazivale želju i nadu da će se Novak vratiti u meč, sve se svelo na čekanje Sepijevih grešaka. Bilo ih je, ali ne toliko da Italijan sam sebe pobedi. Bilo je potrebno da tu i Novak nešto pomogne  a to se počelo dešavati krajem drugog seta. Ipak, iako je podigao nivo fokusiranosti na meč i voljni momenat, Novak do kraja meča nije uspostavio nešto stabilniji i trajniji ritam. Bilo je pikova, ali to ne bi bilo dovoljno da Sepi nije do kraja igrao baš kao i Novak, promenljivo.

Novak je propustio lepe šanse da napravi mini brejk u taj brejku da bi sam popustio na 5-6. U nastavku je sve ipak više vuklo ka Novakovoj pobedi nego obrnuto. Jednostavno, kada se koliko-toliko stabilizovao, videlo sa da Novak i sa takvim izdanjem može do pobede. Očekivala se možda i neka duža serija i dominacija, ali je na kraju dobro što više nije bilo onakvih padova kao u prvom setu. Jeste, Novak je posle serije brejkova, gde je on bio onaj koji prvi dolazi u prednost, od 3-3 u trećem do 3-0 u četvrtom, uzeo šest gemova za redom, što je bio najbolji period njegove igre, ali je onda usledio još jedan i poslednji, katastrofalni servis gem.

Do kraja meča, Novak je ipak sigurno držao svoj servis i konstantno pritiskao Sepijev. Brejk je visio u vazduhu i desio se na 6-5 u četvrtom i 3-2 u petom. Dovoljno za pobedu a šta će biti dalje, čekaćemo da vidimo uz dosta strepnje. Novak je sprečio bruku, jer bi poraz od ovakvog igrača to ipak bila, i možda ispucao svoj loš dan, koji je moguć i čest na ovakvim turnirima. Bilo je takvih momenata na Vimbldonu prošle godine, pa je Novak ipak osvojio taj turnir, ubedljivo. Ipak, Novak je tada u pomoć mogao u svakom trenutku da pozove svoju seriju i samopouzdanje, što ovde, posle ova tri prethodna turnira na šljaci nije baš moguće.

I na kraju par reči opravdanja. Danas su uslovi za tenis bili sve samo ne povoljni. Vetar je obeležio veći deo meča, teren je bio vlažan sa puno rupa, što je otežavalo kretanje, predviđanje kako će loptica da odskoči, a uz to loptice su bile teške i mokre. Neretko se dešavalo da igrači čekaju negde oko linije da loptica dođe do njih a ona se gotovo zalepi za teren i prevari ih niskim odskokom. Ali, tako je bilo i Sepiju i Novaku.