Može li se protiv Rafe?

Ko ne bi na prvu loptu odgovorio jedno kratko i jasno, NE. Uostalom, dovoljno je pogledati kvote na kladionicama, i mišljenja većine stručnjaka. Kao da se ne radi o meču prvog i drugog (možda od ponedeljka i trećeg) tenisera na svetu. Ipak, na stvari se može uvek gledati iz različitih uglova. Evo jednog poluobjektivnog, koliko je to moguće ako želite pobedu jednog igrača.

Da počnemo od nečega o čemu svi pričaju, o značaju meča za Novaka i pritiska koji zbog toga oseća. Meč zaista ima istorijski karakter, ali ne samo za Novaka. Velika je stvar imati 4 GS i to jedan za drugim i svakako da to Novaku mora da prolazi kroz glavu, hteo ne hteo. Ali, kako se Novak do sada nosio sa sličnom stuacijom. OK, on jeste izgubio prošlogodišnje polufinale protiv Federera, ali je zato dobio mnogo važniji za njega meč, finale Vimbldona i to protiv Nadala. O onim pobedama u Madridu i Rimu da ne govorimo. I to su bili u tim trenucima za Novaka mečevi od izuzetnog značaja, istorijski.

Samo, šta je sa Nadalom? On pred sobom ima jedan veliki izazov, sedma titula na RG, čime bi pretekao Bjerna Borga. Ono što je čini se još važnije za Nadala, nešto samo njegovo, lično, to je činjenica da mu je RG poslednja neosvojena tvrđava od strane Novaka Đokovića. Jeste, to je i Monte Karlo, ali on ima daleko manji značaj. Zato je Nadal uložio sve, ali baš sve da dođe do titule u Parizu. Zato je na kraju krajeva, bukvalno raznosio po terenu, kako sam kaže svoje prijatelje, Almagra, Monaka i Ferera, kao da je zamišljao da je preko puta Novak. I sigurno mu kroz glavu prolazi: Šta ako i to ne bude bilo dovoljno?

Novak je sa druge strane igrao kao da u glavi ima samo to finale. Povremeno je delovao da igra bez motiva, a povremeno kao da se plaši da do tog finala uopšte neće doći, protiv Sepija recimo. Jedno je sigurno, finale će biti sasvim drugačija priča. Novak će pun motiva i želje izaći na teren i sigurno se neće tako lako predati, kao što je to uradio u Rimu, a pogotovu u Monte Karlu. Ne može se reći da Novak neće imati šta da izgubi u ovom meču, ali ima jednu lagodniju situaciju od Nadala, ne ulazi u meč kao favorit, a to može puno da mu olakša posao.

Sve se dakle vrti oko samopouzdanja, koncentracije, naravno sve to pretočeno kroz igru. Novak je igrao sa dosta oscilacija i što je najgore, često je vraćao protivnika u život i igrao dosta loše neke najvažnije poene. Kod Rafe se dešavalo upravo suprotno. U poslednje mečeve nije baš najbolje ulazio, ali sve se okretalo naglavačke, kada su protivnici imali prilike za brejk, mada dosta od toga ide na dušu samih protivnika. Novaku nikako ne sme da se desi Rim, a baš taj prvi set je indikativan i može da nam pokaže u kom pravcu bi mogao da ide ovaj meč. Nadal je i tada ušao nešto nesigurnije u meč a Novak je dozvolio, da jedna sudijska omaška, njega spreči da uradi nešto što je prošle godine redovno koristio protiv Rafe, koristio pritisak koji je Rafa imao u završnici setova i pravio brejk onda kada se odlučivalo o istom.

E to Novak mora i danas (ili eventualno sutra) da radi na jednako uspešan način. Nadal je i pored ovih demorališućih pobeda za protivnika, ipak svestan da sa druge strane mreže će ovoga puta biti Novak, koji ga je onoliko puta pobeđivao, koji nije impresioniran njegovim lasom iz forhenda i negde je posle Rima rekao pravu stvar, da nije igrao u tom fnalu dobro. A i u Rimu je do finala došao na sličan način kao u Parizu.

Dakle, meč će verovatno imati više faza, i nije nemoguće da potraje kao onaj u Melburnu. S obzirom kako Novak rešava u poslednje vreme takve mečeve, reklo bi se da bi tu on bio favorit. I to jeste možda nešto, gde je Novak najviše napredovao u poslednje dve godine, lakoća sa kojom izlazi na kraj, kada se igraju tako turbulentni mečevi i kada se suočava sa meč loptama. Mogući su naravno i dragačiji raspleti. Teniser će verovatno više gledati preko mreže i pratiti reakcije protivnika, nego što će razmišljati o svojoj igri. Ako Novak tu pokaže određene slabosti, to će verovatno značiti relativno brz kraj za njega. Neka varijanta brze Novakove pobede je možda najmanje verovatna, ali i ona može da se dogodi.

Zato je jako bitan čvrst i pametan Novakov servis. Nekako se pokazalo u dosadašnjim njihovim mečevima, da Nadalov servis, može biti njegovo opasno oružje ali da je i poprilično ranjiv, delom zahvaljujući Novakovom riternu. Zato je servis za Novaka najvažniji udarac. Dobar servis u sprezi sa pametnom taktikom kako ga realizovati, doneće veliki pritisak na Nadalov, tako da bi Novak na taj način došao u situaciju da on kontroliše najviše poena u meču. To je nešto što bi Nadal da izbegne, jer ni sva njegova spektakularna odbrana onda ne pomaže.

Naravno da su bitni i ostali udarci, siguran bekend i pre svega stalno dubok, i nešto što Novak slabije radi u zadnje vreme, oštra paralela iz bekenda. Nadal će se sigurno čuvati Novakove dijagonale, koja je verovatno Novakovo najjače oružje protiv njega, pa bi tu paralela mogla doneti mnogo lepih situacija za napade. O pametnom korišćenju drop šotova, izboru pravih trenutaka za napad i želji da smeč konačno bude siguran i precizan, ne treba trošiti reči.

Nadal će učiniti sve, da poremeti Novakov ritam i on to može. Sigurno je da će kombinovati defanzivu, sa iznenadnim napadima iz različitih situacija. Verovatno će u toj defanzivi igrati dosta na Novakov bekend, ali što dublje, da natera Novaka da rizikuje, kako bi se odbranio iz takve situacije.  To je negde najveća slabost svakog igrača, i Nadal to zna, mada Novak ima jedan od najsigurnijih bekenda na svetu. Nadal bi mogao dosta da naudi Novaku, ako ga bude kraćim loptama u pravom trenutku pozivao na mrežu,a i drop šot sve češće koristi i to sa uspehom. Naravno, sva taktika će zavisiti od situacije i kretanja rezultata.

Uglavnom, kada se prebroji koliko puta se u ovom tekstu našla reč “pametan”, jasno je da se ipak sve vrti oko glave, čime se i počelo u ovoj analizi, jednog posmatrača tenisa. Nema sumnje, da je ovo meč, koji se čeka najmanje godinu i po dana i da će verovatno biti jedan od najgledanijih teniskih mečeva u istoriji. Zato, neka bude to spektakl koji se pamti i neka pobedi Novak! Realno!