Može li gore?

Pitanje je, koje se sada ozbiljno i realno nameće. I nije zlonamerno, niti cinično, već se više radi o zabrinutosti za karijeru Jelene Janković, posle serije loših rezultata, zaključno sa današnjim porazom od Koko Vandevege, laganim od 4-6 2-6.

Mogao je ovakav naslov i pre dva meseca, pa i više, a nije morao ni posle današnjeg poraza, svejedno je. Misao o tome, koliko će Jelenina loša serija da traje i ima li joj kraja, lebdi već dugo u glavama Jeleninih navijača a i ljubitelja tenisa uopšte. Stanford je samo još jedan od turnira u nizu, na kojem Jelena nije mogla dalje od prvog meča. Borbe je bilo, ali je Jelena popuštala kao i obično u najbitnijim trenucima.

Na 4-4 u prvom setu propustila je nekoliko prilika da dođe u situaciju da servira za set, a onda kada je servirala da u njemu ostane, kao i do sada, uradila je to loše. Drugi je u potpunosti pripao Vandevege, koja je tako došla do pobede iako je ubacila samo 41% procenat prvog servisa !?

Opet se postavlja i pitanje izbora turnira, i zašto je Jelena morala da prevali toliki put, kada je u Evropi mogla da traži bodove i pobede na nekom slabijem turniru. Pitanje je doduše šta bi i tu uradila, jer teško je na nekom WTA turniru, naći protivnicu koja je mnogo slabije rangirana od Vandevege, koja je trenutno 120.

Jelena će ostati u Kaliforniji, gde će i naredne nedelje igrati turnir iz premier serije, ovaj put u Karlsbadu. Možda će biti bolje sreće, jer su joj preko potrebni poeni, s obzirom da joj u avgustu ispadaju 620 osvojenih prošle godine u Sinsinatiju, što bi joj ozbiljno ugrozilo opstanak u Top 40. Znači, može i gore.