Moskva: Poraz Jovanovski, pobeda za Dolonc

Bojana Jovanovski je još jednom razočarala, verovatno najviše sebe, porazom u prvom kolu nekog WTA turnira. Deveti put ove godine ona nije mogla do drugog kola, ovoga puta izgubivši od Sofije Arvidson, sa 6-2 6-4.

Činjenica je da Sofija Anderson igra u odličnoj formi i da ne pravi previše grešaka, što je automatski problem za Bojanu. Ipak, gledajući meč se stekao utisak da je Bojana lagano mogla da kontroliše ovaj meč, da je jednostavno igrala bolje, a pre svega sigurnije. Viđali smo i takva izdanja Bojanina, kada nije rizikovala po svaku cenu a ipak kontrolisala igru. Danas je toga bilo malo a s obzirom da je sa druge strane stizalo puno loptica, šanse da Bojana nešto zbrza i pogreši su se rapidno uvećavale.

Imala je Bojana prednost brejka u oba seta i neverovatnom lakoćom je prednost prepuštala protivnici. Posle prvog brejka i vođstva od 2-0, Sofija se vratila u sledećem gemu sa 00-40 na Bojanin servis. Od tog trenutka Bojana nije uzela gem do kraja seta.

Slično je bilo u drugom setu. Bojana stiže do 3-1 a onda ekspresan povratak za protivnicu posle 15-40. Verovatno najtragičniji je bio deveti gem. U međuvremenu je Sofija stigla do brejka ali se Bojana vratila i izjednačila na 4-4. Zatim stiže do 40-00 na svoj servis i umesto da završi posao i u sledećem gemu pritisne servis protivnice, Bojana neshvatljivo srlja iz greške u grešku i gem, a ubrzo set i meč, odlaze u ruke strpljivije i mirnije Sofije Arvidson.

Ono što nije pošlo za rukom Bojani, jeste Vesni Dolonc. Igrala je protiv Marije-Tereze Toro-Flor u trećem kolu kvalifikacija i svakako nije bila favorit. Ali, to nije bila ni u prvom kolu kvalifikacija protiv Tsurenko, pa je pobedila. Tako je bilo i danas. Vesna je, kao i Bojana, izgubila prvi set sa 6-2, dva puta zaostajala za brejk u drugom, ali je od polovine tog seta preuzela kontrolu i sigurnom igrom došla do seta.

Treći set je bio u znaku Vesne, mada je dozvolila brejk na 4-1, ali ga je ekspresno vratila i sigurno privela meč kraju. Gledajući žreb, ovo ne mora da bude kraj za Dolonc na ovom turniru jer su joj moguće protivnice u prvom kolu, Voskobojeva, Korne ili neka od kvalifikantkinja. U Moskvi još igra i Ana Ivanović, koja je slobodna u prvom kolu, dok će u drugom čekati pobednicu meča između dve teniserke koje su prošle kvalifikacije. Možda se tako po prvi put sastane i sa Dolonc.