Miskina: “Ja vidim Makarovu u top 10”

   Impresivni napredak ove sezone ostvarila je 24- godišnja Moskovljanka Ekatarina Makarova, koja je od početka godine napredovala za 30 mesta i sada je 22 na svetu. A pobednica Rolan Garosa iz 2004, Anastasija  Miskina govorila je o Makarovoj.

Na turniru u Seulu bili ste u loži Makarove kao njen trener. Kakva je ideja o saradnji?

Prošle godine smo ja i Elena Lihovtseva bili uključeni u pripremanje nacionalnog tima za Fed Kup. Tada sam videla Makarovu i rekla sam joj da je dobro igrala. Posle toga sam pričala sa Evgenijom, njenim trenerom i ona me je pozvala da se pridružim u timu Makarove. Na početku mi je zvučalo smešno, a onda me je Evgenija Manjukova upitala: “Želiš li da ideš sa Katjom na nekoliko turnira”?

Koja je njena granica?

Ja je vidim u prvih deset na svetskoj rang listi i nema sumnje da će ona to i ostvariti. Makarova jednostavno do sad nije uspevala da prelomi meč u svoju korist, ali kada bude dobila dva, tri meča posle preokreta i kada bude prevazišla tu barijeru ona će biti u top 10. Ona sad može da se nosi sa teniserkama poput Erani, Stosur, Li.

Napredak u singlu obično znači zaboravljanje dubla, ali to nije slučaj sa Makarovom?

Makarova igra u dublu sa Vesninom i napravile su nekoliko dobrih rezultata. Katja sada ima više poverenja u igri, češće izlazi na mrežu i ima veću sigurnost. Treba reći da je Makarova pre svega singl igračica.

Može li se reći da je Makarova sazrela kao teniserka? Naše mlade nade Irina Kromačova, Darija Gavrilova i Margarita Gasparija ne poštizu toliko dobre rezultate na velikim turnirima.

Svi znaju da prelazak iz juniorske u seniorsku konkurenciju nije nimalo lako. Ti mladi teniseri i teniserke uglavnom igraju ITF turnire. U sadašnjoj generaciji ima dosta tenisera koji su dobri i koji treba da tek postignu dobre rezultate, za to treba imati nade i strpljenja. Ja verujem da će naši teniseri uspeti da naprave dobre karijere.

Na kraju me interesuje vaše mišljenje o borbi za poziciju broj jedan na kraju god.?

Mislim da će se bitka voditi između Maše i Vike, jer Serena ima veliki zaostatak za Vikom, a Agnješka brani dosta poena. Sve će se oslučivati u Pekingu i Istanbulu. Maša je osvojila Rolan Garos, a Viktorija AO, pa i jedna i druga žele broj jedan na kraju godine.

Intervju je Miskina dala za ruski list “SPORT EKSPRES”.