Miomir Kecmanović kroz kvaliikacije do prve singl titule u karijeri!

Najbolji junior sveta Miomir Kecmanović započeo je sezonu na isti način na koji je prošlu završio – sa titulom. Ali, ovaj put, u pitanju je prva profesionalna titula u pojedinačnoj konkurenciji.

Nakon što se u drugoj polovini prošle godine posvetio juniorima i nanizao četiri titule i dva finala na najvećim juniorskim turnirima i obezbedio 1. mesto an ITF listi, ove godine je odlučio da se okrene seniorima. 

Miomir je zaigrao na turniru u Americi, u Sanrajzu, gde je mesto u glavnom žrebu morao da obezbedi kroz kvalifikacije, (i to čak četiri runde) iako bi sa svojim rangom (ATP 801.) na većini fjučersa po svetu bio  direktno u glavnom žrebu. Ipak, on se opredelio za teži put, koji je možda i bio mudriji, jer je tako uspeo da uđe u ritam u kvalifikacijama nad slabije rangiranim teniserima, kojima je prepustio svega 10 gemova. 

U glavnom žrebu eliminisao je na startu 7. nosioca, a onda redom tenisere koji su od njega bolje rangirani između 250 i 350 mesta na ATP listi. U finalu, protivnik mu je bio 5. nosilac Kristijan Lindel iz Švedske – 413. teniser sveta.
Srpski teniser je slavio bez problema sa ubedljivih 6-2 6-2.
Na celom turniru izgubio je samo jedan set, a zabeležio čak devet pobeda.

Turnir u Americi je fonda od 15.000 dolara i donosi 18 poena, što je blizu broja poena koje je Miomir sakupio prošle sezone na 10 turnira koje je odigrao.
Da se podsetimo, on je prošle godine uspeo da se plasira u sedam četvrtfinala i prvo profesionalno finale u pojedinačnoj konkurenciji, a došao je i do dva  finala u konkurenciji parova i prve profesionalne titule.
Ovaj uspeh doneće Kecmanoviću  napredak od oko 130 mesta na ATP listi i naćiče se među 700 najboljih po prvi put.

Naredne nedelje srpski teniser ostaje u Americi, u Vestonu, ali za sledeći turnir dobija SE za glavni žreb, te neće igrati kvalifikacije. Protivnik na startu biće mu 4. nosilac turnira Peter Torebko, 409. teniser sveta.