Master(s) Novak!

Kao i skoro svaku vest o Novaku već duži period, i ovu ćemo započeti rečenicom – Srpski teniser oborio je novi rekord! Tj. rekorde. Svakim novim turnirmom Novak pomera granice, ruši rekorde, preskače stepenilke na listi najvećih legendi ovog sporta.

Novak Djokovic celebrates his 2016 Miami Open title.

U finalu Masters turnira u Majamiju, Novak je u dva rutinska seta savladao japanskog tenisera Keija Nišikorija. Novak je slavio u dva seta, rezultatom – 6-3, 6-3.

Iako je Japanac u uvodnom gemu prvog seta napravio brejk, to nimalo nije uticalo na  Đokovića, koji je uzvratio već u sledećem gemu. U prvom setu je bilo dosta grešaka na obe strane, i viđena su  pet brejkova, ali je Novak ipak bio čvršći na servisu – tri puta je osvajao gemove bez izgubljenog poena, uključujući i onaj kada je servirao za set.

Drugi set je bio mnogo ubedljiviji. Đoković je napravio brejk već u prvom gemu, počeo je još više da diktira tempo sa osnovne linije, napada i en dozvolim Nišikoriju da igra svoju igru.
Nije se suočio ni sa jednom brejk loptom, a na kraju je novim brejkom završio meč

Ovim trijumfom Novak je došao do svoje 63. titule u karijeri, što ga sada stavlja na 9 mesto u ”Otvorenoj eri”, za jedno iza Borga i Samprasa. Zatim, ovo je novaku bilo 89. finale, što je 10. najbolji rezultat u Otvorenoj Eri. Takođe, ostvario je i svoju 714, pobedu i tako prestigao svog trenera Borisa Bekera na 12. mestu liste. Po procentu pobeda već se nalazi na 1. mestu, nakon trijumfa u Indijan Velsu (83%)

Najveći uspeh je svakako činjenica da je ovo Novakov 28. Matsres trofej, što ga stavlja na prvu poziciju po broju ovih titula, isperd Nadala koji ima 27, Federera koji ima 24 i Lendla sa 22. A nalazi se i na trećem mestu po broju finala, odmah iza Federera sa 42. i Nadala sa 41.

Takođe, ovo je Novakov 6. trofej u Majamiju, što ga izjednačava sa Andreom Agasijem. A jedini je teniser u istoriji koji je osvojio Indijan Vels i Majami dubl čak četiri puta, od čega tri u nizu!

Sledeće na tapetu za Novaka su ”šljakački trio” – Monte Karlo, Madrid i Rim, koje je sve osvajao. U Madrid se vraća prvi put od 2013. godine i to je jedini Masters, pored Sinsinatija koji mu inače nedostaje, koji nije osvojio bar dva puta. 
Tri Matsresa, tri prilike da se sruše novi rekordi, kao priprema za najbitniji, juriš na trofej na Rolan Garosu.