Mari: “Đoković postavio lestvicu”

Mari je u finalu pobedio Rafaela Nadala sa 2:1 u setovima i tako došao do svoje četvrte titule u 2011.

„Đoković je postavio lestvicu prilično visoko ove godine, tako da moram da pokušam nekako da ga pratim“, rekao je Mari nakon trijumfa uTokiju.

Škotlanđanin je postavio sebi zadatak da do kraja godine prestigne Rodžera Federera na trećem mestu ATP liste.

„Igrao sam dobro u proteklih nekoliko meseci, u Sinsinatiju, a nakon toga i na US openu. Tu formu moram da zadržim i u Šangaju. Moram da nastavim da pobeđujem i nadam se da ću stići do trećeg mesta na ATP listi. To nije moj konačan cilj, ali jeste meta koju sam postavio sebi do kraja godine.“

Mari je trijumfom u Tokiju postao treći teniser koji je ove godine osvojio barem četiri turnira (Đoković 10, Soderling 4). U finalnom duelu prosto je razbio Nadala u drugom i trećem setu.

„Igrao sam sjajan tenis, posebno u trećem setu. Imao sam nekoliko prilika i u prvom setu, možda sam tada previše gađao linije, ali kada sam napravio prvi brejk, preokrenuo sam stvari u meču. On je počeo da izbacuje loptice u aut, a ja sam kontrolisao poene. U trećem setu sam igrao verovatno i najbolji tenis ikada protiv njega, bio sam konstabtan, nisam grešio i bio sam smiren u važnim poenima.“

Nadalu je ovo bilo deseto finale u 2011. godini i sedmi poraz. Prethodnih šest puta pobedio ga je Novak Đoković.

„On je igrao neverovatno, u trećem setu uopšte nije pravio greške. Igrao je agresivno, a nije pravio greške. Kada na tom nivou igrate protiv nekoga, jedini način je da pokušate da dođete do nekih lakih poena nakon servisa, a to je za mene bilo nemoguće danas jer je njegov ritern bio impresivan“, rekao je Nadal.