Mari bolji od Đokovića u velikom finalu

Novak Đoković nije uspeo da četvrtu godinu za redom odbrani titulu an Završnom Šampionatu u Londonu. Novak je izgubio u finalu od Endija Marija, koji je ovom pobedom osigurao prvo mesto na ATP listi na kraju godine.Резултат слика за djokovic andy murray world tour finals trophy

Britanski teniser slavio je u dva seta protiv srpskog i tako došao do 24 pobede i pete titule u nizu. Novak je izgubio sa 3-6 4-6 i na kraju sezone ostaće na 2. mestu 
Odnos vinera i neiznuđenih grešaka govori koliko je krhka igra Đokovića bila. Mari je napravio 10 vinera i 12 grešaka (uz 3 asa i 3 duple) a Đoković 12 vinera (uz samo jedan as) i čak 30 grešaka.

Резултат слика за djokovic andy murray world tour finals trophy

Novak je solidno počeo meč, u prva dva servis gema nije ispustio ni poen, ali je onda na naredna dva počeo da greši a Endi je bio siguran i iskoristio je bolju formu da jedan servis oduzme Đokoviću i stigne do vođstva u setovima.
Mari je nastavio sa solidnom igrom i u drugom setu, a Đoković je nastavio da greši. Britanac je poveo 2-0, a zatim i 4-1 uz dupli brejk i servis. Novak je uspeo da vrati jedan brejk, ali to nije bilo dovoljno i da preokrene meč. Spasio je dve meč lopte ali je treću Mari iskoristio i prvi put došao do trofeja na Završnom Šampionatu.

Резултат слика за djokovic andy murray world tour finals trophy

Time je završena sezone u kojoj je u prvoj polovini apsolutno dominirao Đoković, a u drugoj Mari.  Endi je osvojio 9 titula (Završni, 1 GS,  1 OI, 3 Mastersa i 3 ATP500) a Novak 7 ( 2GS, 4Mastersa i 1 ATP500) Ukupno, Mariju je ovo bila 25 titula u karijeri a Đoković će ostati na 66.

Резултат слика за djokovic andy murray world tour finals trophy

U prva tri meseca Mari brani samo 1400 poena dok Đoković brani čak 4340, tako da će Britanac imati ogromnu šansu da bar do sezone šljake ostane prvi. Tek od sezone trave Mari brani sve više i više poena dok Đoković sve manje te će šansa za eventualni povratak biti tek u drugoj polovini sezone.