Marej za istoriju, osvojio Vimbldon

marejBritanija je 77 godina čekala svog šampiona u muškom singlu na Vimbldonu i konačno ga je dočekala. Endi Marej je postao heroj nacije pobedivši u finalu Novaka Đokovića sa  3:0 (6-4, 7-5, 6-4), posle nešto više od tri sata igre.

Najbolji svetski teniser je u finalu odigrao svoj verovatno najslabiji meč na ovogodišnjem Vimbldonu. Servis ga nije služio, pravio je neuobičajeno mnogo neiznuđenih grešaka, u njegovoj igri nije bilo dovoljno energije i jednostavno je morao da čestita danas boljem Mareju.

U prom setu viđena je velika borba i dosta lepih i dugih poena sa obe strane. Pri rezultatau 1-1 Novak dopušta Mareju da napravi prvi brejk u meču, ali ga odmah vraća u sledećem gemu za 2-2. Teniseri potom čuvaju svoje servise sve do rezultata 3-3 kada Škot  pravi novi brejk, ispostavilo se ključni za prvi set 6-4.

Čini se da je Nole meč ispustio iz ruku u drugom setu pri rezultatu 4:1 u svoju korist. Dozvolio je da se Mari potpuno vrati u meč, napravi seriju 6:1 i stigne do velikih 2:0.

U trećem periodu videli smo sličnu situaciju. Marej lagano dolazi do 2-0, ali se Nole ne predaje, uspeva da veže 4 gema za redom i dođe nadomak osvajanja trećeg seta. Međutim, tu staje! Prvo dozvoljava Mareju da poravnja rezultat na 4-4, a zatim da uzme još jedan brejk za 5-4 i servis za meč. Imao je Marej 5:4 i 40:0 u trećem setu, a onda je Novak “opustio ruku”. Vezao je četiri poena, propustio ukupno četiri brejk lopte i nakon 10 minuta Marej stiže do velikog trijumfa.

Posle meča Marej je izjavio:

“Osvajanje Vimbldona je vrhunac tenisa. Poslednji gem na meču samo je uvećao taj osećaj, kada sam se približio na 40-ništa, toliko sam se namučio u tom gemu. Odigramo sam nekoliko najtežih poena u svom životu.”

“Drugačiji je meč od onog na US Openu. Još ne mogu da verujem da sam osvojio Vimbldon. Ne može da mi uđe u glavu. Ne mogu da verujem.“

“Težak meč. Bilo je veoma toplo. Nisam igrao nijedan meč poslednjih dana po ovakvoj vrućini, još od sezone na šljaci, čini mi se. Prvih nekoliko gemova su bili brutalni. Trajali su 30 minuta, prva četiri gema su fizički bila veoma iscrpljujuća. Psihološki, poslednji gem je bio najteži u mojoj karijeri.” 

Slavilo se i u njegovom rodnom gradu, Danblejnu.

“Razgovarao sam telefonom sa bakom i dekom. Gledali su meč u lokalnom sportskom klubu gde sam odrastao. Bilo je mnogo ljudi. Zahvalan sam im svima što su me podržavali i drago mi je što sam osvojio titulu i za njih.”

Sa druge strane, Novak ističe da nije bio njegov dan.

“Neefikasnost i ne toliko dobra realizacija poena na mreži i verovatno slab prvi servis, su mi odmogli na ovom meču. Uprkos svemu tome mislim da je pobedio bolji igrač“, rekao je Đoković i dodao da ostaje žal za porazom, jer je dao sve od sebe.

“Postoji razočarenje zbog poraza, želeo sam ovu titulu verujem isto koliko i on, ali ovo je bio odličan turnir. Finale Vimblodna je ogroman uspeh, a sada sledi odmor koji mi je više nego potreban”, rekao je Đoković