Marej ljut na Špance

endi marej Doktor Eufemijano Fuentes, koji je optužen za sistematsku distribuciju dopinga u “Operaciji Puerto”, koja je otkrivena 2006. godine, osuđen je na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine, kao i četvorogodišnjom zabranom lekarske prakse.

Madridski sud je na izneneđenje mnogih naredio uništavanje dokaznog materijala. Španci verovatno nisu želeli da bude dostupan međunarodnim i nacionalnim anitidoping agencijama, kako bi na taj način sprečili da se dokaže doping nekih španskih sportista i šta stoji iza njihovog uspeha.

Mnogima se to nije dopalo, jer su među Fuentesovim klijentima bili ne samo biciklisti nego fudbaleri i teniseri, što je on sam otkrio.

– “Operacija Puerto” je najveće doping zataškavanje u istoriji sporta. Zašto bi sud naredio da se unište kasice da uzorcima krvi? – napisao je britanski teniser Endi Mari na Fejsbuk stranici.

Inače, sudija Hulija Santamarija je naredila da se uništi 211 kesica krvi 35 različitih neimenovinih sportista zaplenjenih od 2006. godine.

 

Izvor:  SPORTAL.RS