Marej čeka, Novak loše počeo

Organizatori su najavljivali probleme sa (ne)vremenom, a žensko finale su još ujutru prebacili za nedelju jer se očekivala oluja koja neće dozvoliti da se igra u večernjem terminu. Meč tenisera je pomeren sat ranije, ali ni to nije pomoglo da se kompletiraju oba polufinala.

I taj prvi meč, između Mareja i Berdiha nije počeo na vreme. Posle gotovo sat vremena zakašnjenja, igrači su izašli na teren, gde ih je umesto kiše čekao jak vetar, koji je bio zaslužan da se vreme raščisti ali je zato pravio strahovite probleme teniserima. Bilo je gotovo sablasno videti kako oblaci kao da su od papira lete iznad stadiona, donoseći za trenutak gotovo mrak, a onda su nestajali nošeni vetrom.

Koliko je jak vetar bio, govori i događaj, koji je za trenutak isprepadao oba tenisera i izvukao im zbunjene osmehe na inače smrtno ozbiljna lica. U jednom trenutku na servis Berdiha, vetar je ubacio na teren Marejevu stolicu sa sve torbom sa reketima, flašicama i ostalom opremom. Ono što je loše bilo po Berdiha, je da je vetar nosio njegove loptice više van terena nego u protivnikovo polje.

Ipak, Čeh je dobio prvi set. Marej po pravilu loše ulazi u meč, pa se činilo da će u toj igri sa vetrom više profitirati Tomaš. To je ipak trajalo samo jedan set, dok Marej nije shvatio šta treba da radi i kako da udara lopticu. Od drugog seta, i brejka na startu, vetar je postao njegov saveznik, a Berdih sve nervozniji. Nije mu bilo lako, jer je servis jedno od njegovih najjačih oružja, kojeg je bio lišen, a i ravni udarci zahtevaju savršen tajming, što je bilo jako teško naći, jer je loptica padala i odskakala na sve moguće načine.

I kada se činilo da je sve gotovo, jer je u drugom i trećem setu, Berdih osvojio samo tri gema a prva tri gema u četvrtom setu su pripala Škotu, desio se umalo preokret. Berdih je i dalje promašivao, ali i počeo da pogađa, vratio brejk a u taj brejku propustio veliku šansu da se vrati u meč. Imao je 4-1 i servis,  pa onda 5-4 i servis, ali je ipak samo došao  do set lopte na servis Mareja. Nije je iskoristio i to je bio kraj. 5-7 6-2 6-1 7-6(7) za Mareja i njegovo drugo finale na US openu.

Da je Berdih kojim slučajem uspeo, Novak ne bi ni izašao na teren, a bolje da nije. Nervozan, pomalo teatralan, Novak ništa nije mogao protiv skoncetrisanog Ferera. Novak je pravio greške, odmah izgubio servis, a u narednom gemu propustio priliku da vrati brejk. Pre pauze usledio je još jedan brejk za Španca, pa će se meč danas od 17h, nastaviti kod rezultata 5-2 uz servis za Ferera.