Maratonci

Poslednji mečevi 3. dana AO išli su jedan za drugim ili istovremeno u pet, a najmanje četiri seta. Almagro, Dolgopolov i Izner su bili već viđeni nosioci za ispadanje ali su našli svako svoj načain da ostanu na turniru.

Svakako je najuzbudljiviji bio meč između Iznera i Nalbandijana. Posle tri seta, izgledalo je da Izner nema šanse da dođe do pobede. Doduše takav utisak se stekne čim se pogledaju igrači, njihv stil i kvalitet. Ali neki kvaliteti koje poseduje visoki Amerikanac, mu ipak omogućavaju da se nosi i sa tehnički superiornijim teniserima. Mirnija glava, istrajnost i servis, uz određenu dođu sreće, doneli su pobedu, vidno umornom Izneru u ovom meču.

Prvo je uspeo da dođe do taj brejka u četvrtom, gde je bio siguran  na servisu i napravio brejk kada je terebalo, na 6-5. Onda se ceo peti set jedva kretao po terenu. Servis ga je održavao u životu, dok Nalbandijan sa druge strane nikako nije uspevao da iskoristi slabo kretanje protivnika. Kada je imao šansu da ozbiljnije ugrozi servis Iznera, pa čak i kada je imao brejk lopte, on je grešio. Izner se teturao kao grogirani bokser, a onda je svu snagu koja mu je preostala sabio u jedan gem, onaj koji mu je doneo meč loptu, gde je Nalbandijan posle nadmudrivanja na mreži, laku loptu poslao u mrežu. Nalbandijanova reakcija posle tog poena govori o tome kakvu je glupost napravio.

Dolgopolov je opet igrau pet setova. To bi trebalo da ga zabrine, jer protivnici su daleko od kvaliteta i renomea, koji trenutno uživa Ukrajinac. Realno, i on je trebalo ovaj meč da izgubi. Kamke je imao brejk prenosti u petom setu, pa čak kasnije i meč loptu, doduše na servis Dolgopolova ali nije imao snage i kvaliteta, realno gledano, da završi meč. Samo sreća će nekad okrenuti leđa realtivno (teniski) mladom Aleksandru.

Almagro je takođe poznat po oscilacijama u svojoj igri. Dimtrov je sa druge strane još uvek nedokazani talenat, bar kada se uzmu u obzir juniorski dani. Bugarin je svo kvalitet i Almagrovu nesigurnost, uspeo da pretvori u 2-1 u setovima. U četvrtom nije uspeo da dođe do brejka, a kada je to pošlo Almagru za rukom na 4-3, praktično je pukao i do kraja meča osvojio samo još jedan gem. To verovatno govori o razlogu zbog čega Grigor nije do sada postigao ono što bi trebalo s obzirom na tenisko umeće.

Bilo je tu još mečeva koji su mogli a nisu, da završe u pet setova. Tomić je opet izgubio prvi set, ali se na vreme sabrao i iskoristio sve probleme koje je imao protivnik i relativno sigurno došao do pobede. Kod Kverija je očigledna bila nesigurnost, prouzrokovana povredom i lošim rezultatima u psolednje vreme. Sigurno ne bi bilo lako Tomiću da je Kveri bio u starom izdanju, ali to je negde, sve isto moglo da važi i za prethodni meča sa Verdaskom.  Bernard pokazuje zaista zaviden tehničke kvalitete, siguran je kada treba da završi posao tj meč, ali će morati mnogo ozbiljnije i spremnije da uđe u meč, kada naiđe na ozbiljnije protinike koji su u formi.

Meč između Bagdatisa i Vavrinke je gotovo nemoguće opisati. Koliko talenta i gluposti na jednom mestu, gotovo za nevericu. Bagdatis je krenuo sjajno, Vavrinka loše. Markos je čak imao priliku za dupli brejk i servis za set i izgubio je taj set. Izgubio je i drugi iako se vratio posle pretrpljenog brejka odmah na početku seta . I onda kada je izgledalo da je sve gotovo za Bagdatisa, vrća se u trenucima kada je Vavrinka servirao za meč. Ne samo da je spasao taj gem, već je osvojio i taj set. Ali dalje nije išlo. Bez obzira na sve, greške i loše trenutke kod obojice tenisera, ovakvi mečevi su možda i najlepši za gledanje. Kada zaigraju obojica kako mogu, onda su to neverovatni poeni i sva lepota tenisa dođe do izražaja. Čisto, bez taktike i kalkulacija.

Treba još reći, da su Lacko, Anderson i Karlović igrali u četiri seta protiv svojih protivnika, a da su Lopez, Del Potro, Berdih i Nadal bili sigurni i u tri seta savladali svoje protivnike.

Treba još reći, da je ženski deo turnira ostao bez još jedne nositeljke. Petra Četkovsaka je izgubila od ovogodišnje senzacije Mone Bartel, koja vezala već deset uzastopnih pobeda, pa će Viktorija Azarenka morati najoziljnije da je shvati u sledećem kolu.