Majami masters: Crni utorak!

6864494151526bac4c718948600027_size3Posle lepih i ohrabrujućih vesti, koje su stizale sa terena turnira u Majamiju, u jednom danu, sve je palo u vodu. Poraze su doživeli svi koji su izašli na teren!

Najšokantniji je onaj koji se igrao poslednji. Da je Novak Đoković uspeo da meč odvuče u treći set i prebaci ponoć, po lokalnom vremenu, možda bi sprečio drugačiji ishod od poraza protiv Tomija Hasa, 2-6 4-6!

Ovo je bio jedan od onih dana kada teniseru ništa ne polazi za rukom. Razlog je teško otkriti, zna ga sigurno Novak, koji je posle meća izjavio:

“Definitivno je imao sjajnu taktiku – odlično je koristio servis i kretao se zaista dobro. Jednostavno, bio je bolji. Što se mene tiče, ovo je jedan od najlošijih mečeva koje sam odigrao u dugom periodu. Postoje dani kada se ne osećate dobro na terenu, a ovo je bio jedan od tih dana. Ništa ne ide na vašu stranu.

Njemu sve čestitke, odigrao je sjajan meč i bio je bolji igrač, a ja se ni u jednom trenutku nisam osećao komforno na terenu. Bilo je veoma hladno i loptica uopšte nije odskakala“.

Da, uslovi su bili pomalo čudni. Hladno i vetrovito, ali tako je bilo za oba igrača. To je u izvesnom smislu otežavalo preciznu i agresivnu igru, pa je Has pametno pokušavao da drži loptu u igri što je duže moguće. Nije sve krenulo toliko loše, činilo se da je potrebno samo par gemova, pa da Novak pritisne protivnikov servis, a u stvari na 2-2 desilo se obrnuto.

Nije tu Has mnogo kriv. Novakova kola krenula su nizbrdo, u 4. gemu, kada je na Hasov servis, sve poene izgubio neiznuđenim greškama. To kao da je unelo nervozu kod Novaka, koja se prenela i na njegov servis. Upravo ono što je trebalo da mu donese prednost, duboke lopte blizu osnovne linije i razorni forhendi, nije funkcionisalo.

Umesto da se presabere, Novak doživljava još jedan brejk koji je rešio prvi set. Fatalna promena taktike je doprinela tome, jer je u svakom od poena u tom gemu, Novak bio na mreži, ali posle loših prilaznih udaraca. Has je bio  dobar, skoncetrisan, strpljivo je sakupljao poklone i rešio set.

U drugom se igralo slično. Novak se nervirao, mučio da spreči dva brejka razlike, postao malo sigurniji i strpljiviji i konačno na 3-2, vratio brejk a zatim prešao u vođstvo. I to je bilo sve! Usledio je servis gem, u kojem je Novak opet počeo više da greši, pa iako je imao gem lopte, pretrpeo je odlučujući brejk, koji je Has sigurno realizovao u pobedu.

Janko Tipsarević je sa druge strane imao nezgodnog Simona i opet je izgubio, iako je dobio prvi set, 7-5 2-6 2-6. Iako rezultat u drugom, a pogotovu u trećem setu govori drugačije, Janko nije igrao loše i bio bez šansi. Imao je u više gemova po nekoliko brejk prilika, ali je odlučujuće poene, bolje igrao Simon.

Simon je sjajno kombinovao odbranu, igru iz kontri uz povremena napadačka taktička iznenađenja. Janko je pokušavao da bude strpljiv, ali očigledno ne dovoljno ili ga je Simon iznenadnim napadima dočekivao nespremnog. Kada je pokušavao da igra agresivno, greške su se gomilale, jer često ni tri – četiri jaka i agresivna udarca nisu bila dovoljna da se dobije poen.

Loptice su se vraćala sa suprtone stane gotovo istom brzinom i dubinom, tako da je Janko nedostajalo, ono što je izgubio u poslednja dva meseca, sigurnost i samopouzdanje. Sve u svemu, borbenost i kvalitet igre se polako vraćaju, pa je i pored poraza ovaj turnir uspešan za Tipsarevića.

Zimonjić i Lindsted, su imali teške protivnike, Firstenberga i Matkovskog i malo je nedostajalo da se nađu u polufinalu. Posle izgubljenog prvog seta, u kojem su dugo držali brejk prednosti, odigrali su sjajan drugi. U super taj brejku, igralo se tvrdo. Mini brejk prednosti su od sredine seta imali Poljaci, ali su se Nenad i Robert vratili pred kraj is tigli na 8-9. To je bilo nedovoljno za preokret, jer su opet izgubili poen na servis, odlučujući za čitav meč, pa je konačan rezultat bio 4-6 6-2 8-10.

Jelean Janković nije nastupala u utorak, što će joj možda doneti više sreće i bolji rezultat u današnjem četvrtfinalnom meču, koji se igra večeras oko ponoći.