Madridska raskrsnica

Novak Đoković je ovih dana stigao u Madrid, mesto sa kojeg je krenula Novakova prošlogodišnja rapsodija. Jeste Novak u Madrid stigao sa jednom GS titulom, dve sa mastersa, pobedom u Dubaiju i Beogradu, ali prva pobeda nad Rafom, na “njegovoj” podlozi, bila je za Novaka doza samopouzdanja, koja ga je držala sve do US opena.

To je istakao i sam Novak u intervjuu koji je dao posle dolaska u prestonicu Španije. I ove godine Madrid bi mogao da pomogne Novaku u ostvarivanju velikog cilja, osvajanja Roland Garosa. Posle poraza od Nadala u Monte Karlu i Nadalove sve bolje igre koju je demonstrirao u Barceloni, te Novakovog ličnog gubitka, koji je poremetio Novakove planove i neke normalne pripreme u ovom delu sezone, pod velikom sumnjom je odbrana bar jedne titule na šljaci i Novakove šanse za bolji plasman u Parizu od dosadašnjeg polufinala.

Očigledno, da je i Novak svestan situacije, pa je verovatno zbog toga i odustao od turnira u Beogradu. Odlučio je jednostavno da izbegne javnost i sve obaveze koje bi ga čekale i odvlačile od normalnog rada i negde se na miru pripremao i kovao planove kako da ispuni svoje ciljeve. Madrid je svakako pogodno mesto da se ponovo pobedi Nadal i izbrišu efekti poraza u Monte Karlu.

Šljaka u Madridu je jedna od najbržih na turu, što Nadalu do sada nije baš prijalo i on se nije ustručavao da to i sam prigovori domaćinu. Nadal je u prethodne tri godine, od kada se Madrid igra na šljaci, osvojio samo jednu titulu. Doduše, igrao je sva tri finala, ali to je za Rafine standarde malo. Ove godine su organizatori turnira uspeli da isteraju svoje, pa ćemo po prvi put, posle crvene i zelene, videti plavu šljaku. Po svemu sudeći, ona će biti možda i malo brža od dosadašnje podloge, a kako Novak kaže, odskok loptice će svakako biti niži:

“Malo je drugačije nego na crvenoj. Odskok lopte je malo blaži, odnosno nisko odskače. Mislim da je potrebno neko vreme da se svi naviknemo na ovu novinu. Nekoliko teninga još da se odragi i utisci će biti konkretniji. Verujem da su organizatori uradili pravu stvar.”

Svakako ne treba zanemariti ni psihološki uticaj, jer teren na prvi pogled asocira na mnoge betonske terene. Kada se sve sabere, Madrid će biti mesto velike borbe i u mnogome može odrediti u kom će pravcu ići nastavak sezone. Toga su svesni i Novak i Rafa,ali i Federer, koji iz prikrajka čeka svoju šansu. Ako Nadal pobedi, Novak će se naći pred teškim izazovom, da u nastavku sezone uopše zadrži prvo mesto, Ako Novak ponovo osvoji titulu i uz to pobedi ponovo Nadala na šljaci onda ni Roland Garos, nije nemoguća misija. U to uostalom veruje i sam Vajda:

“Mislim da Novak može da osvoji četiri grend slema zaredom, i to sam mu i rekao. Takav rezultat bio bi neverovatno dobra stvar. Svi smo potpuno koncentrisani na ostvarenje ovog cilja, i to je prioritet u ovom trenutku.”

Turnir u Madridu počinje danas, kvalifikacijama za WTA deo turnira. Zvanično teniseri kreću od nedelje, a u glavnom žrebu su standardno, Novak, Viktor, Janko i Nenad.