Loše, dobro, najbolje

Iako je na početku meča uradio ono što nikako nije smeo, da protivniku nadu da nešto može da uradi u meču, Novak je ostao miran u trenucima kada se rešavao set, dok je u drugom sve bila formalnost, 7-5 6-3.

Najgori gem na turniru, Novak je odigrao kao treći u ovom meču. Pokušavajući da pogodi iz bekenda ono što je zamislio, Novak je sve poslao u aut i skoro bez borbe dao Gaskeu prednost. Rastrčao se onda večito talentovani Francuz, sjajno se branio, ispaljivao neke neverovatne projektile iz bekenda i tako plašio Novakove navijače. Taktika mu je bila savršena, kratkim loptama pozivao Novaka na mrežu, a sam je kombinovao pasivnu igru, sa iznenadnim ubrzanjem i čestim izlascima na mrežu. To naravno može igrač koji ima dobar pasing šot, odlične voleje i sigurne udarce, a Gaske je sve to imao u prvom setu.

Novak se naravno nije uplašio, već je krenuo ozbiljnije. Prihvatio je nadigravanje sa Gaskeom i u tome bio sve uspešniji. Na 3-2 vraća brejk a zatim ponovo vodi u meču. Očekivao se Gaskeov pad u igri, ali se desilo da je Francuz glatko osvojio naredni gem, dok je Novak imao problema da dođe do 5-4. Tri brejk lopte je spapsao tako da Gaskeu nije dao šansu da ga ugrozi, sjajnim servisima.

Onda je sledila prva šansa koju Novak propušta, za završetak seta. Imao je 00-30 i protivnika na mreži, loptu na bekendu i puno vremena da odluči šta će da odigra. Prvi put u takvoj situaciji Novaka hvata panika i loptu šalje u mrežu, pa Gaske izbegava tri vezane set lopte. Na kraju Novak nije nijednu imao ali jeste dva gema kasnije. Pre toga je ponovo spašavao brejk lopte, i to dve, ali ovoga puta Gaske mu je svesrdno pomogao, jer nije vratio dva druga servisa.

U 12. gemu, Novak konačno uspeva da iskoristi činjenicu da protivnik igra pod pritiskom i sprečava nešto što mu nije donosilo uspeh u zadnje vreme, taj brejk. Tako je praktično i odlučen meč. Već u prvom gemu narednosg seta, posle jednog sjajnog poena, videlo se da Novak neće dozvoliti Gaskeu da se vrati u meč. Novak je brzo poveo sa 4-1 i sigurnim servisom obezbedio sebi plasman u četvrtfinale i meč sa Davidom Fererom.

Ferer je sprečio nov susret Novaka i Del Potra, i (ne)očekivano savladao Argentinca sa 6-3 6-3. U ostalim mečevima nije bilo iznenađenja, osim možda pobeda Monaka nad Rodikom,  pa će se u četvrtfinalu sastati:

Sreda: Tipsarević – Marej(ne pre 21h) i Conga – Nadal(ne pre 3h)
Četvrtak:  Đoković – Ferer i Fiš – Monako

Tako će Novak umesto za njega neugodnije kombinacije, Del Potro – Federer, imati na prvi pogled lakši posao, Ferer – Fiš(možda Monako). Ipak, da bi stigao do finala, Novak će morati da nađe kombinaciju iz prvog seta protiv Bagdatisa i drugog protiv Gaskea, ako želi da sigurno prođe dalje.