London, određene grupe

Zna se ko će s kim do polufinala na ATP finalu u Londonu. Prvo činjenice.
Novak je u grupi sa Marejem, Fererom i Berdihom, dok su sa druge strane Nadal, Federer, Conga i Fiš. Ko je favorit?
Uvek teško pitanje kada su ovi turniri u pitanju. Jednostavno, kraj je sezone i svi jedva čekaju malo odmora, ne samo od igranja, već i razmišljanja o njemu, kada nema turnira i kada mediji eventualno sumiraju rezultate, dodeljuju nagrade i sl. Možda u prednosti i nisu najbolji. Upravo oni koji su imali slabiju sezonu, po njihovim merilima naravno, žele to da isprave, baš u Londonu, ili nekada u Šangaju… Realno u toj poziciji su Federer i Marej, i oni su igrači koji su osvojili poslednja tri mastersa.

Federer je slično uradio i prošle godine. Kaskao je za Nadalom cele sezone, a onda je eksplodirao u Londonu. Očigledno je bio najmotivisaniji i najspremniji za taj turnir. Ove godine je Novak taj koji ozbiljo ugrožava njegovu “auru” kako je to primetio Conga, i već posle pobede nad njim u Parizu, videlo se koliko mu je to smetalo. Onda je došao Njujork i još jedan šok za Federera, pa je uzeo tajm-aut, presabrao se, naoštrio, ali mu je Novak izmigoljio i u Bazelu i Parizu. Jasno, Federer je u formi, sposoban  i verovatno sa najviše motiva uz Mareja, da osvoji turnir.

Mareju motivi nikada i nisu nedostajali, jer on je gladan velikih rezultata, a posebno od kada se ovaj turnir igra u O2 areni. Samo, polufinale na svom terenu je sve što je do sada Marej uspeo da uradi, kako na Vimbldonu tako i na završnom mastersu u Londonu, a i u Šangaju. Poraz od Berdiha, pomalo govori da je i on već umoran. Prvo je ispustio još jedno finale GS-a, pa onda ga nije htelo, da bi zaigrao dobro, ali samo tamo gde su mu Nadal i Novak dozvolili, svojim neučestvovanjem ili predajom. Izgleda da je Marej svoj zenit u ovoj sezoni prošao na azijskoj turneji i sada će mu biti teško da uz stalni pritisak koji oseća u Londonu, vrati tu formu od pre mesec dana.

Novaku bi osvajanje poslednjeg turnira u sezoni, došlo kao kruna na celu sezonu. To nije zanemarljivo, pogotovu posle problema koje je imao posle Njujorka i priča koje su počele da se pričaju zbog toga. Jasno, sve zavisi od njega, tako je bilo ove godine. Novakov problem je verovatno pauza koju je imao posle osvojenog trećeg gren slema u sezoni. Jasno je da posle dužeg odmora koji je imao zbog povrede i pre svega potrebe da se organizam oporavi od napora, Novak nije mogao tako brzo da se pripremi, ni fizički ni psihički za kraj sezone. U Bazel je ušao motivisn, ali sa očiglednim oscilacijama, dok je Pariz već bilo mučenje za njega. I zbog upale ramena i zbog činjenice da je svestan, da ne može da pruži maksimum na turniru gde svi očekuju od njega tituli ili bar finale sa Federerom. Kako će se Novak ponašati u Londonu, je svakako nepoznanica. Motiv postoji i ako je rame u redu, najviše će zavisiti od prvog meča i kako će Novaku krenuti turnir. Znači moguća je i titula ali čak i odustajanje posle meča ili dva.

Potpuno ista situacija je i sa Nadalom. Već se uveliko priča o njegovim fizičkim problemima, što je verovatno plasirano iz njegovog štaba. Zanimljivo je da je odjednom glavni Nadalov motiv, posle poraza na USO postao Dejvis kup, gde neodoljiuvo podseća na Novaka s kraja prošle sezone. Nadal je ipak u drugačijoj poziciji u odnosu na Novaka, jer ne zavisi sve od njega. Može i da zaigra dobro pa da ipak doživi još jedan poraz od Novaka, a svestan je da ako nije 1000% spreman, na ovoj podlozi nije favorit ni protiv Federera, ni protiv Mareja. Ovde se verovatno krije i prva mogućnost da Janko od početka zaigra, sve zavisi od toga šta će Nadalov štab da odluči i kakve će insajderske informacije imati iz štabova Novaka, Federera i Mareja.

Listu mogućih osvajača završava najverovatnije Conga. Conga drugi deo sezone igra odlično, ovde je rasterećen jer je ostvario verovatno i više nego što je planirao posle početka godine. Za razliku od Fiša i Nadala, Conga je izgleda zdrav i spreman za turnir, uz to rasterećen i takav je najopasniji. U grupi u kojoj je, sasvim je moguće da bude drugi, pa čak i prvi. Ako se tome doda, da Novak tradicionalno ima problema sa Congom, onda uz povoljan rasplet ni finale nije daleko…a to je jedan meč. Znači Conga bi mogao da bude Davidenko od pre dve godine.

Berdih je pokazao zavidnu formu u Parizu. Pobedio je i Mareja, a da ne govorimo o velikom uspehu, prvoj pobedi protiuv Janka posle 4 poraza:) Ako Novak zakaže, eto prilike da se Čeh nađe u polufinalu, a onda ko zna. Ipak, Berdih je u takvim situacijama skloniji padu i samodestrukciji od Conge, tako da su i njegove šanse srazmerno manje.
Fiš i Ferer. Fiš je realno bez šansi, jer grupa u kojoj je, bez obzira na Fišovo zdravstveno stanje je ipak viša liga za Amerikanca. On je svakako presrećan i prezadovoljan što je uopšte tu i verovatno će sve na tome i ostati. Verovatno će zaigrati, makar i na jednoj nozi, ali koliko će moći, i fizički i po kvalitetu..verovatno malo.

Na kraju ostaje Ferer. Nije u najboljoj formi, nije ni najbolja podloga za njega, tačnije uslovi-dvorana, ali Ferer će biti neko ko će se boriti, čekati kiks ostalih i verovatno ga iskorisiti ako mu se ukaže prilika. Ipak neka titula ili čak finale, bila bi senzacija.

Ovo su razmišljanja, analize, utisci…sport je interesantan i popularan baš zbog toga što stvari na papiru i one na terenu najčešće nisu iste. Tenis je tu posebno specifičan, mada je ovde teniserima lakše jer imaju šanse za popravni. Šteta je ipak, što se ovaj turnir, ne održava u nekom terminu kada je najveća verovatnoća, da su svi teniseri spremni i u najboljoj formi, jer bi tada bio veći kvalitet. Ali, spektakl i neizvrsnost, sigurno neće nedostajati.