Lajović sa novim timom ka top 50

Dušan Lajović završio je 2016. godinu kao 93. teniser sveta, uz skor od 23 pobede i 25 poraza. U sezoni za nama doživeo je najbolje trenutke svoje karijere, ali i neke manje lepe, a o tome, svom timu, prijateljstvu na Turu i gubitku prvog mesta Novaka Đokovića, govorio je za naš sajt.

Upravo smo intervju počeli ocenom i utiscima o sezoni za nama:

Sezonu bih ocenio polovično, misleći na dve stvari konkretno. Prva su gren slemovi, gde mislim da sam napravio kiks jer sam verovao da mogu da doguram dalje od drugog kola. Imao sam te probleme sa grčevima koji su sada, nadam se, iza mene i verujem da mi neće predstavljati problem u budućnosti. Pozitivna stvar jeste ta što sam napravio taj neki sledeći korak na ATP turnirima, gde sam prvi put dogurao do polufinala, odnosno tri puta ove sezone, već i verujem da mogu da idem i korak dalje. Opet, sve je to iza mene i sad pokušavam samo da se koncentrišem na dolazeće turnire.

Imali ste tri polufinala na ATP turnirima, sta mislite da Vam nedostaje za korak ili dva više, za prvi ATP trofej?

Ono što mi je konkretno nedostajalo je, mislim, samo malo više vere da mogu i korak napred, jer sam u prošlosti imao taj problem sa četvrfinalima i uspeo sam to da prevaziđem, tako da verujem da mogu da napravim i sledeci korak.

Promenili ste trenera, recite nam zašto i ko su sada članovi Vašeg tima? Recite nam nešto više o pripremama za 2017. godinu?

Promenio sam kompletan tim, prvenstveno teniskog trenera sa kojim su u paketu dosli i kondicioni i fizio. Teniski trener je Hose Perlas koji je pre mene radio sa Fonjinijem poslednje 3 godine, a pre njega sa igračima kao sto su Nalbandian, Koria, Ferero, Moja itd. Ima jako puno iskustva i znanja i već smo se dobro uklopili. Pripremu sam ove godine odradio u Barseloni, malo sam promenio način rada, pre svega u tom pripremnom periodu, jer sam u prošlosti trenirao na standardan način, gde je konstantno “kidanje” na treninznima i jako je teško biti na maksimalnom intenzitetu na većini treninga, jer je sam obim istog ogroman, a pre svega iscrpljujuć. Razlika je, sada, u tome što svaki trening pokušavamo da držimo na nekom nivou blizu maksimalnog i ukoliko je to 5, 6 sati dnevno onda je to 5, 6 sati, bez obzira ukoliko je mozda plan bio drugačiji.

Dušan nam je otkrio i raspored turnira na kojima će učestvovati do sezone evropske šljake

Plan turnira je veoma sličan kao i u prošlosti, startujem u Chennaju zatim Sydney pa Melbourne, Davis Cup, pa turniri na šljaci u Juznoj Americi, pa Mastersi u Americi. Cilj mi je da, pre svega, prenesem na teren ono na čemu sam radio u pripremnom periodu i mislim da je to bitno za napredak na rang listi.

Iako još nije definitivno izabran za meč Dejvis kupa protiv Rusije u Nišu, Dušan o tom susretu kaže:

Imam plan, naravno ukoliko budem pozvan, da igram, nadam se da ćemo izaći kao pobednici iz tog duela jer verujem da imamo jako dobar tim.

Mozete li izdvojiti omiljeni Gren slem turnir i navesti razloge za to?

Roland Garros, deifinitivno, jer najviše uživam da igram na šljaci i tamo se osećam kao kod kuće, baš zbog toga. Po kompleksu i gostoljubivosti definitivno Australian Open. Roland Garros  ima taj problem da je kompleks dosta manji od ostalih GS i onda imate osećaj kao da ste u mravinjaku i može da bude malo haotično, ali opet najbitnije mi je kako se osećam na terenu i zbog toga biram RG.

Novak je izgubio prvo mesto, kakvo je Vaše misljenje o tome?

Mislim da je to jako teško meni ili bilo kome ko nije bio u sličnoj situaciji kao Nole, a pre svega mislim na to da je osvojio skoro sve što se može osvojiti. Kakvi su to osećaji, da li dolazi neki period zasićenja ili demotivacije ja ne znam, ali mislim da je to neka nova stvar, novo iskustvo za njega, sa čime se nije susreo do sada i da je to bilo samo trenutno stanje, jer neko ko je bio prvi na svetu i osvojio toliko turnira ne može da zaboravi kako je došao do tog mesta. Nole ima težak početak godine, ali su to ipak nijanse između njega i prvog mesta, tako da verujem da će on to prevazići.

Često se priča da nema prijateljstva među igračima, kako Vi gledate na to?

To jako puno zavisi i od nacije, njihove kulture i načina života. Ja imam tu sreću da imam prijatelje iz svoje zemlje, svoje saigrače i da se družimo i van tenisa, jer ovo je posao koji zahteva jako puno putovanja, a ako možete da imate prijatelje na tim mestima, tako daleko od kuće, mislim da je to blagoslov.

Dušan je na kraju prethodne sezone dao intervju za naš sajt ( pročitajte ga klikom OVDE ) , a Dušana možete pratiti na njegovim društvenim mrežama, na Fejsbuku , Tviteru  i Instagramu .

Dušanu hvala na izdvojenom vremenu i puno sreće, zdravlja i uspeha mu želimo u 2017. godini.