Jankov preokret: Kraj krize?

janko tipsarevic miami 2013Nije Kevin Anderson Top 10 igrač, ali je igrač koji je u ovom trenutku veoma opasan, koji je u formi, pa će pobeda nad njim Janku Tipsareviću sigurno drastično podići samopuzdanje, što se i videlo po reakcijama srpskog tenisera na kraju meča, koji je dobio sa 4-6 7-6(5) 6-0!

Možda se može reći da je Janka i sreća malo pogledala, jer je u taj brejku imao 2-4 protiv sebe i protivnika koji je igrao gotovo bez greške. Ipak, ono što je krasilo Janka u ovom meču, a nije u nekim prethodnim, su borbenost i želja da se nađe put ka pobedi i to je dalo rezultat. Dočekao je Andersonove greške, dve iz forhenda a na set loptu Južnoafrikanac je odserivrao duplu grešku.

Ranije, sredinom drugog seta, odigrao se gem, koji je možda nagoveštavao preokret. Janko je dva puta, kako u prvom tako i u drugom setu, imao brejk prednosti, ali je servis jako loše funkcionisao, pogotovu krajem prvog i u prvoj polovini drugog seta. Janko je početkom drugog seta, lako izgubio rano stečeni brejk, i konstantno mu je servis bio u opasnosti. Prvi servis nikako nije ubacivao, što je kulminiralo na 2-3, kada je spasao dve brejk lopte, a iskoristio tek četvrtu priliku da izjednači rezultat u gemovima.

Vidna je bila Jankova frustracija, koji svojim komentarima, nije krio nezadovoljstvo. Posle dobijenog gema, Janko konačno počinje da igra sigurnije. Konačno je krenuo servis, a ruka je bila sve  manje stegnuta. Rezultat je bio dobijen set, a onda smo u trećem setu videli starog Janka, samouverenog i raspucanog, mada je i Anderson malo popustio i počeo više da greši.

Rezultat takvih promena u odnosu snaga je i osvojen set bez izgubljenog gema, koji je završen sjajnim riternom, gotovo kroz noge Andersonu. U 4. kolu, Tipsarević će igrati protiv tenisera koji mu je dugo bio noćna mora, Žila Simona. Janko je prošle godine, ipak prekinuo tradiciju i seriju od 4 izgubljena meča, pa je dobio dva, ali i dva izgubio. Biće teško, ali posle današnje pobede, lakše se diše.