Ko su i šta su

Najčešće prva kola velikih turnira služe za zagrevanje, za igrače koji planiraju da se nađu u završnici turnira, dok oni koji planiraju da prođu kolo-dva, nadaju se da će im žreb doneti nekog posrnulog favorita ili nekog kome podloga na kojoj se igra nije najjača strana. Srpski teniseri su prošli kako su prošli. Dosta je zvučnih imena u prvom kolu, pa da vidimo ko od njih predstavlja realnu opasnost.

Nesrećna Jelena?

Kim Klajsters nikada nije bila omiljena protivnica Jeleni Janković, čak i kada je Jelena bila u mnogo boljoj formi i igrala sa mnogo više vere u svoje mogućnosti. Teško je naći jasan odgovor zašto je to tako ali Jelena protiv obe Belgijanke ima samo jednu jedinu pobedu iz 18 susreta, ali je dobra vest da je ta pobeda ostvarena protiv Kim Klajsters.

Jelena i Kim imaju nešto zajedničko, Vimbldon im nije najomiljeniji GS turnir, ali su rezultati obe teniserke na ovom turniru, daleko od srazmernih. Za razliku od Jelne, kojoj je 4. kolo u više navrata, bio maksimalni domet u Londonu, Kim je igrala dva polufinala, a ima čak i jednu titulu, doduše u dublu 2003. U poslednjih 5 godina, Klajsters je igrala samo jedan Vimbldon, ali je na njemu, 2010. stigla o četvrtfinala.

Kim je u više navrata bila broj 1, prvi put 2003, poslednji prošle godine posle osvajanja 4. GS, i svog prvog AO, a ove godine je igrala na samo 4 turnira. Brizbejn, AO, Den Boš polufinale a Majami 3. kolo. Dakle, protiv Jelene ima 7 pobeda, a jedini poraz pretrpela je u povratničkoj 2009. godini u Totontu. Verovatno njihov najuzbudljiviji i najbolji meč je bio onaj odigran u finalu Sidneja  2007. godine, kada je Jelena propustila prednost seta i brejka u drugom.

Za Klajsters je ovo oproštajna sezona, i sasvim je sigurno da ima veliki motiv i očekivanja pred Vimbldon. Zato je i odustala od polufinala Den Boša, preventivno, ne želeći da zakomplikuje probleme sa stomačnim mišićem, sećajući se verovatno prošle godine, kada je na istom mestu pogoršala povredu i zbog toga propustila Vimbldon.

Bivši protiv sadašnjeg

Ovo je bio lajt motiv komentatora Radio Vimbldona, kada se saznalo ko će protiv Novaka u prvom kolu ovog turnira. Meč je proglašen automatski jednim od derbija prvog kola. Moguće da to i jeste, jer Novak je mogao da izvuče i nekog slabije rangiranog i manje iskusnog , ako hoćemo i manje kvalitetnog tenisera.

Huan Karlos je španski kralj a Ferero je to bio što se tenisa tiče 2003. godine u svom najplodnijem periodu, kada se od 2001. do 2004. konstantno nalazio među najboljih deset tenisera na svetu. Na žalost, početkom 2004. godine počele su da ga saleću povrede, pa se više nikada nije vratio u društvo najboljih, mada je u više navrata vraćao u Top 20. ATP liste, uglavnom svake parne godine.

Deluje da je u svojoj 33. godini opet na istom putu, jer trenutno beleži najbolji plasman u poslednje dve godine 38. mesto. To je ipak više zbog par dobrih rezultata krajem prošle godine, na koje se nadovezalo 3. kolo Rima ove, kao i drugo kolo RG-a i Nice, što su jedini ovogodišnji turniri na kojima nije ispao u prvom kolu.

Dakle, ime tenis ne igra, mada Ferero ima dva četvrtfinala u Londonu, i to pod starije teniske dane, 2007. (kada je pobedio Janka u 4. kolu) i 2009, kada ga je izbacio Endi Marej. Iako je Španac, Ferero igra agresivnije i ravnije od većine tenisera iz te zemlje , pa se pored titule u Parizu, može pohvaliti i finalom USO. Nadimak komarac je dobio upravo zbog svog kretanja, agresivnosi i ponajviše upornosti. Ipak, nije realno očekivati da će Ferero previše dosađivati Novaku, jer godine čine svoje.

Novak i Ferero nisu igrali od 2007. kada je Novak u Madridu savladao Španca, a dve godine pre toga izgubio u dva seta.

Bojana najbolje prošla?

Nema sumnje, jer je Bojanina protivnica u prvom kolu Vimbldona, naređala čak deset uzastopnih poraza na deset poslednjih turnira! Uz to, Bojana je odnela laku pobedu u njihovom jedinom meču odigranom 2010. godine na tvrdoj podlozi. Na to možemo dodati solidne Bojanine rezultate na travi ove godine, dve pobede i dva poraza, kao i činjenicu da je Bojana u svoja dva nastupa na Vimbldonu, jednom uspela da prođe prvo kolo.

Danilidu to nije još od 2003. godine, njene svakako najuspešnije u karijeri, kada je stigla čak do 14. mesta na WTA listi. Dakle i Grkinja je praktično teniska veteranka, jer će u septembru napuniti 30. godina. Treba reći, da je Eleni dugo tavorila između 100. i 200. mesta na WTA listi, da bi se dobrim rezultatima krajem prošle godine ponovo vratila u Top 100. Kako stvari stoje, sada je na putu povratka na staro, a Bojani eto lepe prilike da se jednom pobedom vrati u to elitno društvo.

Nastaviće se….